• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "We riepen Mertens op bij U17, maar met hem konden we geen matchen winnen"

  Mertens bewees het ongelijk van velen en werd Rode Duivel in 2011.

  Hoe voorkom je dat voetbaltalent op jonge leeftijd verloren gaat omdat een speler fysiek of mentaal nog niet rijp is? Zowel de Pro League als de Belgische voetbalbond zoeken naar antwoorden op die vraag. "Vanaf volgend seizoen wordt de U7- en U8-competitie voor eersteklassers afgeschaft. Ze zijn te jong om talent te detecteren."

  "In Gent, en ik wik mijn woorden, was zowat iedereen ervan overtuigd dat Dries Mertens te klein was om het topniveau te halen", zei ex-beloftentrainer van Gent Etienne De Wispelaere in oktober 2010 in Sport/Voetbalmagazine. Dries Mertens is dat jaar 23 en net begonnen aan zijn tweede seizoen bij FC Utrecht (foto).

  Een jaar eerder is Mertens tweede geworden in de verkiezing van Nederlands Voetballer van het Jaar. De winnaar is Luis Suarez.

  "Mertens is het beste voorbeeld in België van een laat rijpe speler", zegt Bob Browaeys aan Sporza. Browaeys is al jaren bondscoach van de Belgische U17. Ook hij werkte met Mertens. "Dries was een supertalent, maar op zijn 17e had hij nog het lichaam van iemand van 15 of 16 jaar.”

  "Ik riep Dries Mertens een aantal keer op voor de nationale U17, want hij had een ongelooflijk potentieel. Maar in belangrijke matchen kon ik hem niet opstellen. Met hem erbij konden we gewoon niet winnen.”

  "Twee factoren spelen een belangrijke rol"

  Onderzoek naar de redenen waarom kleine en frêle sporters vaak niet doorbreken, brengt twee belangrijke factoren aan het licht. Spelertjes geboren tussen 1 januari en 31 december van hetzelfde jaar worden ondergebracht in één leeftijdscategorie. Maar zolang kinderen groeien kan een leeftijdsverschil van enkele maanden een groot fysiek verschil betekenen.

  Al op heel jonge leeftijd krijgen fysiek sterkere spelertjes meer kansen bij de eliteclubs. Dat laat zich ook merken bij de nationale jeugdploegen. Bij de huidige Rode Duivels U16 is maar één speler van de twintig (5%) geboren in de laatste vier maanden van 1999. 12 spelers (60%) zijn geboren in de eerste vier maanden van dat jaar.

  Bij de U17, die recent deelnamen aan het EK, waren 3 van de 18 (16%) geselecteerden geboren tussen september en december 1998. 72% werd geboren tussen januari en april 1998. Wie in de eerste maanden van het jaar geboren wordt, heeft dus meer kans door te breken dan wie in de laatste maanden van het jaar wordt geboren.

  "Daarnaast speelt een tweede factor mee", zegt Browaeys. "Maturiteit. Sommige kinderen zijn vroeger rijp dan andere." Maturiteit neemt toe met de jaren, maar vaak zijn laat rijpe spelers dan al uit de boot gevallen. 

  Zelfs bij de A-kern van de Rode Duivels zijn maar 5 van de 24 spelers (21%) geboren in de laatste vier maanden van hun geboortejaar (zie grafiek onderaan).

  Voetbalbond en Pro League ondernemen actie

  Voorbeelden als Dries Mertens hebben de ogen geopend van de voetbalbond en recent ook de Pro League. Sinds 2009 heeft de Belgische voetbalbond een vangnet gecreëerd voor laat rijpe spelers. De bond riep het "Futures-project" in het leven. Naast de nationale selecties voor U16, U17 en U18 bestaan sinds 2009 ook parallelle selecties voor “laat rijpe” spelers.

  “Het zijn allemaal spelers met potentieel, maar het is niet de bedoeling dat zij onmiddellijk presteren”, zegt Browaeys. “Door aparte wedstrijden en toernooien voor hen te organiseren, proberen we ze klaar te stomen voor een bestaan als profvoetballer. Dat kan langer duren, maar intrinsiek hebben laat rijpe spelers vaak evenveel of zelfs meer talent."

  “Toen België in 2009 begon was het Futures-project vrij uniek in Europa. Ondertussen bestaat een soortgelijk project in Denemarken en Zweden en ook de grote voetballanden volgen langzaam ons voorbeeld.”

  De Pro League besliste enkele weken geleden om de competitie voor U7- en U8-spelertjes van de eersteklassers vanaf dit seizoen af te schaffen. "De jonge spelertjes kunnen nog wel vriendschappelijke matchen tegen elkaar spelen, maar voor competitievoetbal vinden we ze te jong", zegt Chris Van Puyvelde, voetbalconsulent bij de Pro League.

  Verdeling van de maanden waarin de nationale U16 werden geboren

  Verdeling van de maanden waarin de Rode Duivels werden geboren