• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  40 kaarsjes voor de bolletjestrui: "Ik vond die trui afschuwelijk"

  Met de eerste Pyreneeën-etappe kan de strijd voor de bolletjestrui in deze Tour volledig losbarsten. De Tour-organisatie viert in deze editie overigens de 40e verjaardag van de meest bekende bergtrui. Sporza sprak met Tour-baas Christian Prudhomme en bergkoning Lucien Van Impe.

  Vóór 1975 was er uiteraard wel een bergklassement, maar de beste klimmer kreeg in die periode als beloning niet meer dan een vrijwel onzichtbaar rood kenteken op zijn trui.

  In 1975 gooide de toenmalige Tour-baas Félix Lévitan het roer om. "Hij heeft beslist om aan de beste klimmer een witte trui met rode bollen te geven", legt Christian Prudhomme, de huidige Tour-directeur, uit aan Sporza.

  "Die keuze was geïnspireerd op een Franse pistier, die destijds met zo'n trui fietste", zegt Prudhomme. Henri Lemoine haalde in de jaren 20 en 30 zijn inspiratie in de paardensport en draaide op de piste rondjes in een shirt met rode stippen.

  "Lévitan wou een trui die opviel", geeft Prudhomme mee. "Er was natuurlijk polemiek over die trui. Jacques Goddet (die samen met Lévitan de beslissingen nam) vond die trui niet mooi."

  "Maar de trui werd vrij snel geaccepteerd en werd verbonden met de beste klimmer. Ik denk dat het een verrassende beslissing was, maar wel een zeer goeie. Kijk naar de Eiffeltoren, waarbij ook vragen werden gesteld. Maar 120 jaar later is dat het symbool van Parijs en Frankrijk."

  Van Impe: "Vanaf de eerste dag wou ik de bergtrui dragen"

  Lucien Van Impe won in 1975 de eerste bergtrui in de Tour. "Dat heeft mijn carrière zeker gemaakt", zegt Van Impe, die in totaal vier keer de bolletjestrui zou veroveren.

  "Ik werd vooral herkend door die trui. De mensen riepen "petit pois" (erwt of stip). Ik vond dat wel tof. Ik vond het in het begin net als iedereen wel een afschuwelijke trui, maar dat shirt was publicitair interessant."

  "Het was ook mijn droom om ooit een bergklassement te winnen en met die trui was ik echt gemotiveerd. Vanaf de eerste dag wou ik de bergtrui dragen. Ik heb er in 1975 alles aan gedaan om de trui te pakken."

  De opvolgers van Van Impe zijn de laatste jaren wel niet meer de echte klimmers. "Ik heb vroeger al aan de Tour-organisatie voorgesteld om het reglement aan te passen, misschien met bonificatieseconden op de top. Zo zouden de klassementsmannen ook meedoen voor de trui."

  "Een echte klimmer moet dat klassement winnen op de belangrijke cols. Hij moet er sprinten voor de eerste plaats. De jongste jaren heb je vooral ontsnappingen, waarin renners punten pakken op enkele cols. Ik vind dat toch een beetje minderwaardig en hoop dat ze het klassement aanpassen. Mijn favoriet dit jaar? Quintana."