• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Basso heeft teelbalkanker en verdwijnt uit de Tour

  Tour-favoriet Contador verliest zijn luitenant Ivan Basso.

  De 37-jarige Italiaan Ivan Basso is op de rustdag uit de Tour gestapt. "Ik heb net ontdekt dat ik teelbalkanker heb", zegt de ex-Giro-winnaar die nu in dienst van Contador bij de Tinkoff-Saxo-ploeg rijdt. "Hij is in shock", zegt ploegdokter Piet De Moor.

  Ivan Basso maakte tijdens een persconferentie op de rustdag het nieuws bekend. "Ik weet het zelf nog maar net", zegt hij.

  "Ik was gevallen in de vijfde rit en had daarna last van mijn linkerteelbal. Het werd steeds erger en vandaag liet ik me onderzoeken in het ziekenhuis. Daar werd een klein gezwel ontdekt."

  "Ik ga nu naar huis en zal me in Milaan met spoed laten behandelen", zegt Basso. "Ik wil het team bedanken voor de steun van de voorbije dagen."

  Basso stond in 2004 en 2005 zelf twee keer op het eindpodium van de Tour. In 2006 en 2010 was hij eindwinnaar van de Giro. Tussendooor zat hij wel een schorsing uit voor zijn aandeel in de Operacion Puerto.

  De laatste jaren had de 38-jarige Basso zich verzoend met een rol als meesterknecht voor Contador.

  Ploegdokter De Moor: "De kans op genezing is 98% à 99%

  "De valpartij van Ivan was een geluk bij ongeluk", zegt Piet De Moor, de ploegdokter bij Tinkoff-Saxo. "We zijn er zeer snel bij met de diagnose, de kanker zit nog in zijn beginstadium."

  Basso kreeg al steunbetuigingen op Twitter van Lance Armstrong, die zelf teelbalkanker overwon. "Maar bij Armstrong was het veel erger, want hij had al uitzaaiingen. Bij Ivan is dat uitgesloten."

  "Het is moeilijk te voorspellen hoe lang hij uit circulatie zal zijn. Pas na de operatie wordt bekeken welk type kanker het is en of er een nabehandeling nodig is."

  Hoe ging Basso zelf om met het nieuws? "Hij is nog een beetje in shock. Ik denk niet dat het al doorgedrongen is. In 2014 kreeg hij in Pau ook al te horen dat zijn moeder kanker had. Het valt hem zwaar."

  De kans op genezing is wel bijzonder groot. "Als ik een kanker zou mogen kiezen, dan is het teelbalkanker", zegt dokter De Moor. "De kans op genezing is 98% à 99%."