• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  10 beelden om nooit te vergeten uit de eerste Tourweek

  Er is al heel wat gebeurd in de eerste Tourdagen.

  Massale valpartijen, het sprintsucces van Greipel, Couckenbak bij Etixx-Quick Step,... De eerste 9 dagen in de Tour bezorgden ons al heel wat onvergetelijke momenten. Een overzicht.

  1. Nederland loopt storm voor Tourstart in Utrecht

  Nederland heeft de Tour met veel liefde omarmd. Het was dan ook over de koppen lopen, ondanks de verzengende hitte op de openingsdag. In de tijdrit kreeg de strijd tussen de grote drie (Martin-Cancellara-Dumoulin) een verrassende ontknoping: Dennis was niet te stuiten.

  De Tourstart in Utrecht betekende ook een drukke agenda voor de enige twee Nederlandse Tourwinnaars, Jan Janssen en Joop Zoetemelk. Ceremoniemeester Bernard Hinault had blijkbaar wat moeite dat zij met alle aandacht gingen lopen (foto).

  2. Regen en wind zorgen voor eerste schifting naar Neeltje Jans

  De rit naar Neeltje Jans werd aangekondigd als een waaierrit en ontgoochelde niet. Toch waren het niet alleen regen en wind die een rol speelden. Onder meer Nibali moest door een valpartij de rol lossen. De Italiaan werd samen met Quintana de verliezer van de dag. Het zou niet de week van Nibali worden...

  3. Antwerpen massaal op de been voor de Tour

  Na twee dagen Nederland sloeg de Tourkaravaan zijn tenten op in België. De start van de derde rit in Antwerpen zorgde voor een enorme volkstoeloop.

  4. Gele droom van Dumoulin weer aan diggelen, Tour ligt even stil

  Sinds 1989 wacht Nederland al op een nieuwe geletruidrager. Tom Dumoulin slaagde er niet in om in de tijdrit de natie te verlossen. Maar in de rit naar Hoei was Dumoulin wel kandidaat nummer 1 om het geel over te nemen van Cancellara.

  Tot het noodlot toesloeg. Een massale valpartij betekende het einde van de Tour van eerst Dumoulin en later ook Cancellara. De chaos was zo groot dat de koers zelfs even stilgelegd werd, een unicum.

  5. Eerste keer Couckenbak voor Etixx-Quick Step

  In de rit naar Neeltje Jans had Mark Cavendish het nog op royale wijze verknald, maar in de kasseienrit was het wel bingo voor Etixx-Quick Step. Tony Martin profiteerde van een passieve finale om weg te glippen, op weg naar de rit én het geel.

  In de uitzending van Vive le Vélo zette sponsor Marc Coucke het toetje op de taart. Terwijl Lieven Van Gils winnaar Martin interviewde kwam Coucke, intussen de polonaise dansend, zijn hit "Couckenbak" brengen.

  6. André Greipel is sprintkoning van de eerste week

  Lotto-Soudal was naar de Tour getrokken met als doel minstens één ritzege, maar na amper vijf dagen staat de teller al op twee. André Greipel is in het sprintwerk ongenaakbaar.

  7. Etixx-Quick Step: samen winnen, samen verliezen

  Zelden lagen geluk en pech zo dicht bij elkaar als in de rit naar Le Havre. Terwijl gele trui Tony Martin in de slotkilometer valt en zijn sleutelbeen breekt, valt Zdenek Stybar aan en schiet hij weg naar de ritzege.

  "Vincere insieme" (samen winnen) was het adagio van de oude Mapei-ploeg (de voorloper van Quick-Step), maar samen winnen betekent ook samen verliezen. In een aandoenlijk beeld wordt gele trui Martin door drie ploegmaats over de finish geduwd.

  8. Cavendish "is toch een goeie renner"

  Mark Cavendish liep er wat gefrustreerd bij de dagen voor de rit naar Fougères. Kan hij het nog wel? Ja, dus. Als een hazewind draaide hij de slotbocht in, waarna hij zijn frustraties van zich af schreeuwde. In vier dagen tijd wint Etixx-Quick Step drie ritten. Triomfantelijk worden de drie leeuwtjes uitgestald in de ploegbus.

  9. Eritrea is helemaal gek op de koers (en op de bolletjestrui)

  Loopt Afrika warm voor de fiets? Blijkbaar wel, want de Eritreeërs Daniel Teklehaimanot en Merhawi Kudus kunnen in elke start- en finishplaats rekenen op een klein legertje fanatieke fans. Wanneer Teklehaimanot ook nog eens de bolletjestrui verovert, is de gekte compleet.

  10. Eindelijk voor Greg Van Avermaet

  Greg Van Avermaet stapelde de ereplaatsen op in de eerste Tourweek, maar steeds was het net niet voor de sympathieke Belg van BMC. In de ploegentijdrit lukte het wel, zij het nipt. "Ik heb al zo vaak met het kleinste verschil verloren, het mag ook wel eens omgekeerd", verklaarde Van Avermaet.