• home
 • video
 • pas verschenen

  Steels: "Ploegentijdrit zonder Martin is toch anders"

  Etixx-Quick Step hoort voor elke ploegentijdrit bij de favorieten, ook vandaag in Plumelec. "Maar met Tony Martin zijn we onze grootste motor kwijt", zegt ploegleider Tom Steels. "Met de ambities van Uran kunnen we ook niet alles of niets spelen."

  Tom Steels is de man van de ploegentijdrit bij de Belgische wielerploeg. "Het wordt een andere ploegentijdrit. We zijn al een week ver in de Tour en met Tony Martin zijn we onze grootste motor al kwijt."

  "Of we zonder hem kunnen winnen? Alles kan, maar zonder Tony verlies je toch 20 procent van je vermogen. Hij is het rustpunt binnen de ploeg die het tempo hoog houdt."

  "Hij neemt de langste beurten voor zijn rekening zodat de andere in zijn wiel het tempo kunnen volgen. Het wordt een van de weinige ploegentijdritten die ik zal doen zonder Tony en dat verandert het toch."

  "Het zal niet evident zijn, ook al hebben we met Kwiatkowski en Uran nog sterke tijdrijders, dus we gaan nog altijd een goeie tijd neerzetten. We kunnen ook niet alles of niets spelen, want we hebben Uran die voor een goed klassement gaat."

  "Vermote? Hij is zeker een van de mannen die een belangrijke rol gaan spelen. Een van zijn specialiteiten is dat hij niet snel stuk gaat, hij zat ook in de ploeg voor de WK-ploegentijdrit."

  "Risico om ploegentijdrit zo laat te zetten"

  De ploegentijdrit is pas de negende rit. De ASO heeft zelfs een speciale toelating moeten vragen aan de UCI. "Het is een risico om de ploegentijdrit zo laat in de Tour te zetten, gelukkig is de afstand niet zo lang", zegt Steels. "Anders zouden de verschillen nog groter zijn."

  "Het is geen cadeau voor alle renners en als je een klassementsrenner bent, dan wordt het een zware dag. Het is afwachten wie van je ploeg nog voldoende vermogen heeft na een zware week en er is de aankomst bergop. Je moet met zijn vijven eindigen, dus dat wordt knokken. Op het vlakke heb je meer marge."