• home
 • video
 • pas verschenen

  20 jaar geleden verdwenen 5 Lotto-renners "Als dieven in de nacht" uit de Tour

  Dag op dag 20 jaar geleden was een zwarte dag voor de toenmalige Lotto-ploeg. Na een bergrit naar La Plagne kwamen 4 renners van Lotto buiten tijd aan. Herman Frison, nu ploegleider bij Lotto, was erbij. "Van schaamte bleven we 's avonds op onze kamer eten."

  De Vlaamse Feestdag van 1995, een zware rit in de Alpen, was voor de toenmalige ploeg van Lotto een nachtmerrie. "Oei, dat was een heel moeilijke dag", herinnert Herman Frison zich nog.

  De zware bergrit naar La Plagne eiste slachtoffers: Mario De Clercq gaf op en Frison kwam samen met Rudy Verdonck, Sammie Moreels en Peter De Clercq buiten tijd aan.

  "De dag ervoor was een rustdag en hadden we het begin van de rit verkend. Er was meteen een colletje en toen dachten we al "Oei, als we hier maar niet moeten lossen". En wat gebeurde er? Zülle viel aan bij de start en het spel zat op de wagen."

  "Achter de auto gereden en aan de klink gehangen"

  "We moesten knokken in de achtergrond en we hebben echt alles gedaan om binnen tijd aan te komen: achter de auto gereden en aan de klink gehangen. Helaas eindigden we toch nog op meer dan 50 minuten, ook door een onweer op het einde."

  Lotto had al Nelissen en Sergeant verloren en moest na die negende rit met twee renners naar Parijs: Peter Farazijn en Andrej Tchmil. "Dat was een heel rot gevoel. Ik weet nog dat alle ploegen in hetzelfde hotel sliepen en van schaamte zijn we niet durven te gaan eten."

  "We zijn gewoon op onze kamer gebleven. De dag nadien om 6u 's ochtends zijn we vertrokken met een privé-vliegtuig naar Wevelgem, als dieven in de nacht. Achteraf kan je er wel even me lachen, maar op het moment zelf niet."

  "Je begint je dan wel vragen te stellen"

  De Belgen kregen achteraf veel kritiek op trainingsmethodes, maar er gingen natuurlijk ook andere middelen rond in het peloton. "Je begint je dan wel vragen te stellen", geeft Frison nu toe.

  "Het enige spijtige was dat jongens als Moreels, De Clercq en Verdonck geen contract meer kregen. Zij trainden ook hard en dat vond ik wel spijtig. Inwendig ben je dan wel een beetje boos, maar je moet de draad gewoon weer opnemen."

  Frison: "Uit schaamte durfden we niet te gaan eten"

  11 juli 1995: zwarte dag voor de Lotto-ploeg