• home
 • video
 • pas verschenen

  Paolini verlaat Tour na positieve cocaïnetest: "Hij is in shock"

  Luca Paolini was in de Tour om te werken voor Kristoff en Rodriguez.

  De Tour heeft zijn eerste dopinggeval. Luca Paolini van Katjoesja had tijdens een controle in de Tour sporen van cocaïne in zijn urine. Katjoesja stuurt zijn Italiaanse wegkapitein naar huis. Hij is ook al voorlopig geschorst door de Internationale Wielerunie UCI. Sporza sprak met woordvoerder Philippe Maertens: "Paolini is in shock. Hij zegt dat hij nooit cocaïne heeft gebruikt."

  Katjoesja en Luca Paolini (38) zijn vandaag op de hoogte gebracht van de positieve test. De urine van de Italiaanse veteraan bevatte op 7 juli, de dag van de kasseirit in de Tour, sporen van cocaïne.

  Het gebruik van cocaïne is niet strafbaar buiten competitie, maar wordt wel beschouwd als doping als je betrapt wordt tijdens de competitie. En dat is nu het geval.

  De UCI heeft Paolini voorlopig geschorst tot de zaak ten gronde is behandeld. "De renner heeft het recht om de uitslag van het B-staal op te vragen en af te wachten. Tot die uitslag bekend is, zal de UCI niet meer over deze zaak communiceren."

  "We zijn allemaal verrast, cocaïne is niet prestatiebevorderend", reageerde de woordvoerder van Katjoesja. "We hebben beslist om Luca naar huis te sturen."

  Paolini is de eerste renner die in deze editie van de Tour een positieve plas aflevert. Eerder dit jaar had Paolini zich positief laten opmerken in het voorjaar. Hij won de door regen en wind geteisterde Gent-Wevelgem (foto).

  Maertens: "Paolini is in shock. Hij zegt dat nooit cocaïne gebruikt heeft."

  Sporza trok naar het rennershotel van Katjoesja, waar woordvoerder Philippe Maertens aangeslagen een reactie gaf: "We hebben het nieuws rond 19.30u van de UCI vernomen. Ze zeiden dat ze het om 20u bekend zouden maken."

  "Dan heb je een half uur de tijd om na te denken en hebben we snel beslist om hem naar huis te sturen: de feiten zijn er en we moeten hem sowieso naar huis sturen. Hij is meteen vertrokken, ook om te vermijden dat hij gelyncht zou worden door 800 mensen."

  Wat was de reactie van Paolini: "Hij is in shock. Hij zegt dat hij nooit cocaïne heeft gebruikt. Maar ze hebben het gevonden, dus het is daar."

  "Als ook het B-staal positief is, moet hij volgens de teamregels ontslagen worden. Er volgt dan ook een schorsing van zes maanden door het UCI, denk ik."

  "Maar de ploeg houdt van Luca Paolini. In het slechtste geval ontslaan we hem en nemen we hem volgend jaar terug in dienst, bij wijze van spreken. Maar dat is vooruitlopen op de zaak."

  "Hij had geen verklaring voor de positieve test. Hij gebruikt geen cocaïne. Dat is een product dat misschien 48 uur in je lichaam aanwezig blijft. Dat wil zeggen dat hij in de Ronde van Frankrijk cocaïne zou gebruiken."

  "Het is een product dat je buiten competitie mag gebruiken. Maar in de competitie gaan ze het niet gebruiken. En hij zegt dat hij het ook buiten competitie niet gebruikt."

  "Erg voor de ploeg, maar erger voor hem"

  Dit dopingnieuws in de Tour noemt Maertens "vervelend" voor zijn team. "Eerst en vooral zijn we Paolini kwijt. Hij had zich enorm voorbereid op deze ronde. Hij was een van de steunpilaren voor Kristoff. Voor de ploeg is het erg, maar ik vind het erger voor hem. Ik vind dat we aan hem moeten denken."

  "Zijn ploegmaats zaten er geslagen bij. Ze waren wat op hun telefoon aan het kijken, want het nieuws ging snel rond."