• home
 • video
 • pas verschenen

  MTN-Qhubeka dient een klacht in na racistisch incident

  Berhane ruilde vorige zomer Europcar voor MTN-Qhubeka.

  MTN-Qhubeka beleefde gisteren een hoogdag: Daniel Teklehaimanot veroverde de bergtrui in de Tour en in de Ronde van Oostenrijk was de dagzege voor Johann van Zyl. Maar er was ook minder nieuws: de Zuid-Afrikaanse ploeg heeft een klacht ingediend na een racistische opmerking van een andere renner.

  MTN-Qhubeka heeft gisteren een klacht bij de Internationale Wielerunie UCI ingediend. MTN-renner Natnael Berhane, een Eritreeër, beweert dat Branislov Samoilov hem racistisch beledigd heeft. Volgens Berhane riep zijn Wit-Russische collega "Fuck you, nigger".

  MTN vroeg om de Wit-Rus uit koers te halen, maar volgens sommige bronnen heeft Samoilov voorgesteld om een maandloon af te staan aan Qhubeka, het liefdadigheidsproject dat meer Afrikanen op de fiets wil krijgen.

  MTN zou daar niet helemaal tevreden mee zijn, want de ploeg beweert dat het ook vorig jaar al, tijdens de Ronde van Spanje, racistische verwijten van andere renners naar het hoofd geslingerd kreeg.

  "We hebben altijd de steun gehad van belangrijke teammanagers, zoals Dave Brailsford (Sky) en Slava Jekimov (Katjoesja). Zij houden van onze ploeg en vinden dat we hier mogen zijn. Maar sommige renners, gelukkig een minderheid, hebben een probleem met onze aanwezigheid", luidt het bij MTN.

  CCC, de ploeg van Samoilov, heeft kort gereageerd op het incident. "In het heetst van de strijd heeft onze renner enkele ongelukkige en onaanvaardbare uitspraken gedaan. Hij zal de gevolgen moeten dragen", klinkt het.