• home
 • video
 • pas verschenen

  Dobbelaere: "Vandaag is er geen gele trui in het peloton"

  Chris Froome krijgt voorlopig geen nieuwe gele trui.

  Tony Martin stapte gisteren als leider uit de Ronde van Frankrijk. Meteen werd de vraag gesteld of Chris Froome, na de rit gisteren de nummer 2 in de stand, vandaag de gele trui alsnog zou dragen. Guy Dobbelaere, de Belgische juryvoorzitter, sluit dat scenario uit.

  Aangezien de valpartij gisteren in de laatste kilometer gebeurde, werden de tijdsverschillen van de gevallen renners niet aangerekend. Tony Martin, die minuten na ploegmaat Stybar over de streep bolde, mocht daardoor gisteren nog een nieuwe gele trui ophalen op het podium.

  Maar enkele uren na de podiumceremonie kwam de onfortuinlijke Martin met de bevestiging van wat gevreesd werd: de gele trui moest uit de Tour stappen.

  Chris Froome, de nummer twee in het klassement, schuift door de exit van Martin een plaatsje op en is dus de nieuwe leider. Maar gisteren was het niet duidelijk of Froome vandaag ook wel de leiderstrui zou (mogen) aantrekken. "Het reglement voorziet hier geen verplichtingen", zei koersdirecteur Thierry Gouvenou donderdagavond.

  Juryvoorzitter Guy Dobbelaere neemt alle twijfels weg: "Tony Martin was donderdagavond na afloop van de zesde etappe leider in de Tour. Als de leider er daags nadien niet is, dan is er ook geen leiderstrui", legt Dobbelaere uit.

  "Ik heb de beslissing meegedeeld aan koersdirecteur Thierry Gouvenou. Die is het er ook mee eens."

  De reacties op Twitter: