• home
 • video
 • pas verschenen

  "Of Cavendish op ontploffen staat? Ik vind hem nog vrij rustig"

  "We mogen zeker vertrouwen hebben."

  Waarschijnlijk kruisen de snelle jongens straks de degens aan de finish in Fougères. "Als ik win, kan ik de overwinning opdragen aan Tony Martin", zegt Mark Cavendish. De Brit kon nog geen hoofdrol spelen, maar volgens zijn ploegleider Tom Steels vreet dat niet aan het vertrouwen van de Brit.

  Eerst een kleine flashback naar gisteren: de opgave van Tony Martin en de ritzege van Zdenek Stybar. "Dat was heel dubbel: we waren heel blij met de geweldige prestatie van Styby, anderzijds verloren we de gele trui met Tony", zegt Tom Steels.

  "Tony heeft er heel hard voor moeten knokken en had de trui zeker nog een paar dagen kunnen houden. Zeer jammer dus."

  "Normaal gezien zal hij vrij snel aan zijn revalidatie kunnen beginnen. Hij zal dat ook wel willen, hem kennende. Ik denk dat we hem absoluut moesten tegenhouden of hij zou vandaag nog gestart zijn."

  Maar de Tour wacht op niemand en dus is er vandaag een nieuwe kans. Voor Mark Cavendish bijvoorbeeld. Steels: "Ik denk dat er inderdaad vandaag nog eens een goeie kans is op een massaspurt, ook al zal de spurt zelf niet makkelijk zijn."

  "De laatste 300 meter is aan 4%, maar dat is zeker haalbaar voor Mark. Het is een vrij technische sprint, er zal dus veel van de positie afhangen. Renshaw kan Cavendish plaatsen, dus mogen we zeker vertrouwen hebben."

  "Mark is nog vrij rustig"

  "Of Mark nog snel genoeg is? Daar twijfel ik niet aan", zegt Steels. "Alleen hebben de sprinten nog niet meegezeten. Greipel is top, Sagan is goed, maar Mark kan daar zeker naast staan."

  Staat Cavendish niet stilaan op ontploffen omdat hij in deze eerste week nog niets gewonnen heeft? "In de Tour sta je sowieso altijd op ontploffen, zeker als sprinter. Er zijn dit jaar weinig kansen, dus weet je dat je je moet bewijzen. We hebben al hectische dagen achter de rug, maar ik vind dat Mark nog vrij rustig is. Een beetje nervositeit kan trouwens geen kwaad, die heb je nodig om te kunnen winnen."

  "Groene trui voor Greipel is moeilijk, maar niet onmogelijk"

  Cavendish moet voorlopig zijn meerdere erkennen in André Greipel. Lotto-Soudal heeft met Greg Henderson wel een belangrijke schakel verloren in zijn sprinttrein voor de Duitse gorilla.

  "Dat is erg, maar ik gaf Greg na die val al geen kans meer", zegt ploegmanager Marc Sergeant. "Greg bibberde van de pijn, maar wilde niet stoppen. Hij wilde in de Tour blijven, zeker ook om eindelijk eens met André in Parijs te kunnen winnen. Maar dit had echt geen zin meer. Het was erover."

  Ook met een mannetje minder mikt Greipel straks op het hoogste en stelt hij misschien zijn groene trui weer wat veiliger. Het verschil met eerste achtervolger Peter Sagan bedraagt drie puntjes.

  Sergeant: "Dat is weinig, zeker als je weet dat Sagan de achtervolger is. Het is moeilijk, maar niet onmogelijk."

  "André moet meedoen in de tussensprint. Niet per se om die te winnen, wel om punten te pakken (maximaal 20, red). Aan de streep winnen is veel belangrijker (daar liggen 50 punten, red), dat maakt echt een groot verschil."

  "Drie punten zijn drie punten"

  "De groene trui? Drie punten voorsprong zijn drie punten", zegt Greipel zelf. "Ik rijd vandaag weer een dagje in het groen en zal er met volle teugen van genieten. We liggen erop gebrand de etappe te winnen. Dat Greg Henderson uitgevallen is, maakt het er niet makkelijker op, maar zijn gezondheid staat voorop."