• home
 • video
 • pas verschenen

  "Er moet veel gebeuren voor een Tour-renner zijn droom opgeeft"

  De Ronde van Frankrijk werd de voorbije dagen al meermaals opgeschrikt door enkele stevige valpartijen. Maar ondanks bijvoorbeeld een ribbreuk weigeren veel renners de handdoek te gooien. Coach Paul Van Den Bosch legt bij Radio 1 uit waarom de geblesseerde renners hardnekkig blijven fietsen en bespreekt ook de magerzucht in het peloton.

  Thomas De Gendt, Greg Henderson, Adam Hansen, Michael Matthews, Kenneth Vanbilsen: het lijstje renners dat sukkelt met breuken of andere kwaaltjes is lang. Maar opvallend: die renners zijn allemaal nog aanwezig in het peloton. Ze weigeren op te geven.

  "Renners zijn zeer harde sporters. Om naar de Tour te kunnen gaan, hebben ze enorm veel opofferingen moeten doen: hoogtestages, ver weg van hun familie, of veel rittenkoersen als voorbereiding. Ze zijn zo ver gegaan dat er heel veel moet gebeuren om hun droom - Parijs halen - op te geven", legt coach Paul Van Den Bosch uit.

  "Renners gaan daar ver in. Ze hebben sowieso een heel hoge pijngrens. Ze zoeken die op bij blessures, maar ook bij inspanningen. Dan is het ook logisch dat renners pas de strijd staken als het echt niet meer gaat. Ze willen absoluut Parijs halen."

  De wil is er, maar is dat medisch wel verantwoord? "Die vraag moet je stellen aan de ploegartsen", zegt Van Den Bosch. "Maar we moeten ervan uitgaan dat zij enorm veel ervaring hebben en dat zij niet voor het eerst geconfronteerd worden met blessures. Ik ga ervan uit dat zij de eindbeslissing in eer en geweten nemen."

  "De sleutel ligt dus bij de ploegdokters, maar er zijn verschillende actoren. Je hebt in de eerste plaats de renner die aangeeft of hij wil blijven, maar je hebt ook de ploeg- en sponsorbelangen, want de Tour is de belangrijkste koers van het jaar."

  Over magerzucht: "Het is meer schering en inslag dan we denken"

  En dan is er nog een ander "hot item" in deze Tour: een foto van een wel zeer scherpe Chris Froome zorgde voor verontwaardiging op Twitter. Is er volgens Paul Van Den Bosch sprake van magerzucht in het peloton?

  "Dat is inderdaad een probleem", antwoordt de coach. "Zij die zeggen dat dat niet het geval is, ontkennen het probleem of willen het niet zien. Maar niet alleen in het peloton heb je magerzucht: alle duursporters willen zo mager mogelijk zijn."

  "Het is meer schering en inslag dan we denken. Er wordt bijvoorbeeld heel veel getraind met een negatieve caloriebalans: je neemt minder calorieën op dan dat je er verbruikt."

  "Er zijn mensen die vanuit het niets de inspanningsfysiologie opnieuw gaan uitvinden. Ze komen met het verhaal dat je geen suikers meer mag opnemen tijdens trainingen en er worden nuchtere trainingen van vier uur gedaan."

  "Men put de lichamen uit, maar er is een grens. Op een bepaald moment heeft dat een nefaste invloed op het hormonale stelsel. Bij de mannen heeft dat een enorme impact op het testosterongehalte."

  "Het wordt eigenlijk een psychische aandoening waarbij men te ver gaat"

  "In mijn carrière als coach heb ik vaak meegemaakt dat je niet meer met rationele elementen kunt aanduiden dat iets verkeerd is", geeft Van Den Bosch aan. "Dan wordt het eigenlijk een psychische aandoening waarbij men te ver gaat."

  "Maar er zijn renners die mager zijn en wel zeer goed presteren. Zij worden helaas als voorbeeld genomen, maar men ziet niet de volledige context."