• home
 • video
 • pas verschenen

  FIFA schorst kroongetuige in corruptiezaak voor het leven

  Chuck Blazer ging undercover bij de FBI om een celstraf te vermijden.

  Voormalig FIFA-kaderlid Chuck Blazer is voor het leven geschorst door de ethische commissie van de Wereldvoetbalbond. De Amerikaan was de klokkenluider in de corruptiezaak rond de FIFA.

  Chuck Blazer was tot eind 2013 een spilfiguur bij de Wereldvoetbalbond. Hij fungeerde ook jarenlang als secretaris-generaal van de CONCACAF, de overkoepelende bond van  Noord- en Midden-Amerika. 

  Maar sinds december 2011 speelde Blazer een dubbelrol als informant voor de FBI. De 70-jarige Amerikaan gooide het op een akkoord met de inlichtingendienst, nadat hij schuld had bekend aan corruptie, belastingontduiking en witwaspraktijken. Zo zou Blazer steekpenningen aangenomen hebben bij de toewijzing van het WK van 1998 en 2010 aan Frankrijk en Zuid-Afrika.

  "Blazer heeft vele misdrijven gepleegd als invloedrijk persoon binnen de FIFA en de CONCACAF. Hij was een sleutelspeler in illegale betalingen en omkopingen", verklaarde de FIFA de levenslange schorsing van de Amerikaan.