• home
 • video
 • pas verschenen

  De vloek van de gele trui in deze Tour: draagt Froome vrijdag geel?

  Zien we Chris Froome morgen terug in het geel?

  Nu Tony Martin de Tour heeft verlaten, mag Chris Froome morgen in het geel starten. Maar zal de Brit dat doen? In het verleden weigerden verschillende renners om in eenzelfde situatie de trui de dag erna te dragen.

  De gele trui lijkt wel behekst in deze Tour. Na de crash van Fabian Cancellara in het geel, deed Tony Martin vandaag hetzelfde. Het is niet de eerste keer dat een gele trui letterlijk wegvalt uit de Tour. Maar toch blijft het altijd speciaal. Fabian Cancellara verliet in het geel de Tour dit jaar, maar had zijn trui toen al wel verloren. Dat was bij Tony Martin niet het geval.

  "Het reglement voorziet hier geen verplichtingen", zei koersdirecteur Thierry Gouvenou aan het agentschap AFP.

  In het verleden weigerde de tweede in het klassement meestal om door opgave van de leider het geel te dragen. Zo wilde in 1980 de Nederlander Joop Zoetemelk het geel niet overnemen van Fransman Bernard Hinault na diens opgave in de twaalfde rit. In 1991 deed de Amerikaan Greg LeMond hetzelfde na de opgave van de Deen Rolf Sörensen.

  Het meest beroemde voorbeeld blijft evenwel dat van onze landgenoot Eddy Merckx, die het geel weigerde na de val van de Spanjaard Luis Ocana (foto) in de Tour van 1971.

  Recenter (in 2007) weigerde Alberto Contador het geel te dragen, nadat een dag eerder Michael Rasmussen door dopingperikelen uit de Tour was gezet.

  Tweets: