• home
 • video
 • pas verschenen

  McEwen: "Cavendish is favoriet voor zege in Amiens"

  Wie er ook nog altijd bij is in de Tour is Robbie McEwen. De voormalige snelheidsduivel heeft zich racefiets al enkele jaren opgeborgen, maar werkt nu als analist voor de Australische televisie. "Ik heb uiteraard nog altijd speciale aandacht voor de sprints", zegt McEwen, die uitkijkt naar de eerste echte massasprint in deze Tour.

  De kans is reëel dat het straks in de straten van Amiens uitdraait op een massasprint, weet ook Robbie McEwen. "Het parcours van vandaag heeft alles van een typische massasprint in de Tour. Een vlakke etappe, altijd in dezelfde richting: er is niks moeilijks aan", vertelt de Australiër aan Sporza.

  "De kans is groot dat we voor het eerst in deze Tour een eerste echte massasprint krijgen. De sprintersploegen zullen dan ook hun kans moeten grijpen, want voor het overige zijn er niet zo heel veel mogelijkheden voor sprinters in deze Ronde van Frankrijk."

  "Ik denk dat Mark Cavendish de favoriet is voor de zege vandaag. Na de rit in Zeeland, waarin hij in de fout ging door zijn sprint veel te vroeg in te zetten, was hij heel boos op zichzelf. Hij is erop gebrand om zich te bewijzen. Zijn inschattingsfout van de tweede rit zal hem vandaag extra kracht geven in de sprint", denkt McEwen.

  Cavendish' ploeg Etixx-Quick Step heeft nu ook wel de gele trui van Tony Martin te verdedigen. "Dat zal krachten kosten, maar geeft ook een boost aan de ploeg", weet McEwen. "Dat bij Lotto-Soudal Greg Henderson - een belangrijke man in de sprinttrein - gehavend is na zijn val in de rit naar Hoei zal ook wel een rol spelen."

  "Ik kijk uiteraard nog altijd met veel aandacht naar de sprints omdat dat ook mijn vak was. Ik vind het leuk om te analyseren wie wat heeft gedaan op welk moment en wat goed was en wat minder goed. Van de klassementsmannen lijkt Froome voorlopig de beste van allemaal, maar ook Contador en Quintana deden het goed. Nibali stelt wat teleur."