• home
 • video
 • pas verschenen

  Dury: "Spelers uit Frankrijk zijn goed en passen zich makkelijk aan"

  Zulte Waregem toonde zich al heel bedrijviog op de transfermarkt.

  Het aantal voetballers dat Frankrijk inruilt voor de Belgische competitie is de laatste jaren stelselmatig gegroeid. Onder meer Kortrijk, Standard of Zulte Waregem twijfelen niet om ook in de vijver van de Franse tweede klasse te vissen. "Belgische spelers halen die einde contract zijn, is heel moeilijk voor een ploeg als Zulte Waregem", zegt trainer Francky Dury.

  Enkele dagen geleden stelde Zulte Waregem zijn negende transfer voor komend seizoen voor. De Congolese centrale verdediger Joël Sami werd weggeplukt bij de Franse tweedeklasser Nancy. Waarom is de Franse markt zo interessant voor Belgische clubs?

  "Het niveau van spelers uit de Frans Ligue 1 en Ligue 2 is goed en bovendien passen de spelers uit die competities zich makkelijk aan", zegt Dury. "Er zijn ook veel Afrikaanse spelers in Frankrijk. Ook zij zijn al aangepast aan het Europese voetbal."

  "Wat ook meespeelt zijn de goede prestaties van de Rode Duivels en de vele talenten die de Franse topploegen en de "centres de formation" voortbrengen. Niet alle jonge talenten kunnen naar een buitenlandse topcompetitie. Andere spelers moeten dan plaatsmaken voor die talenten. Daar profiteren wij van."

  "In de Ligue 2, de Franse tweede klasse, hebben een aantal ploegen het dan weer financieel moeilijk. Valenciennes is daar een goed voorbeeld van."

  "Belgische spelers halen of houden is heel moeilijk voor ons"

  Zoveel Franse spelers zijn natuurlijk geen goed nieuws voor spelers van eigen bodem. "Maar Belgische spelers halen die einde contract zijn, is heel moeilijk voor een ploeg als Zulte Waregem."

  "We hebben een budget van 10 miljoen euro. Een investering van 1 miljoen om hen hier te houden is dus al een probleem voor ons. We maken er een concurrent rijker mee en het is een tiende van ons budget. Op de Franse markt kunnen we makkelijker iemand binnenhalen die einde contract is. Het is zelfs makkelijker Franse spelers binnen te halen die nog niet einde contract zijn."

  En wat dan met de eigen Belgische jeugd? "Dat is inderdaad een ander probleem. De U16 van Zulte Waregem stonden afgelopen december op de eerste plaats. Toen zijn de Belgische topteams enkele spelers komen weghalen. We zijn rond nieuwjaar zeven spelers verloren."

  "Dan ben je het slachtoffer van je eigen opleiding. Maar eigenlijk is het voor alle Belgische teams hetzelfde. We moeten de situatie ondergaan en anticiperen, want bij de Belgische topclubs gebeurt hetzelfde met clubs uit het buitenland."