• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische ploegen: "Het wordt een zeer nerveuze rit"

  Ook de vijfde dag van de Ronde van Frankrijk belooft spectaculair te worden. Het parcours is niet al te lastig, maar de wind en de regen kunnen er wel een zware strijd van maken. "Je moet vooraan blijven, dat is de boodschap", klinkt het bij Etixx-Quick Step en Lotto-Soudal.

  "Het wordt zeer nerveus", beseft Wilfried Peeters, ploegleider bij Etixx-Quick Step. "Vooral in de beginfase heb je veel smalle wegen en is het veel draaien en keren. Het wordt belangrijk om bij mekaar te zitten en niet te veel risico's te nemen."

  Wat weet Peeters over de wind? "Die zal hevig zijn, maar zal ook regelmatig van richting veranderen. Ik verwacht waaiers, maar alles zal weer samenkomen. In de slotfase staat de wind ook in het nadeel. Ik ben blij dat we op kop kunnen rijden, maar de etappe van donderdag wordt gevaarlijker."

  Etixx-Quick Step verdedigt de gele trui van Tony Martin, maar probeert met Mark Cavendish in een eventuele massasprint opnieuw de hoofdprijs weg te kapen.

  "Iedereen is na enkele dagen al vermoeid", vertelde Cavendish bij de start. "Maar onze ploeg is sterk en leeft op een wolk na gisteren. We hopen op een massasprint."

  Zondag greep Cavendish in Neeltje Jans naast de ritzege. Heeft dat zijn vertrouwen aangetast? "Neen, we hebben gewoon één fout gemaakt", zegt Cavendish. "Dat is allemaal opgeblazen. Het is nieuws als we niet winnen. Maar soms gebeurt dat."

  Lotto-Soudal: "We doen er alles aan om nog eens te winnen"

  Ook het andere Belgische kamp, Lotto-Soudal, hoopt vandaag op een massasprint. "Maar het wordt van bij de start een erg nerveuze etappe", zegt ploegleider Bart Leysen.

  "De klassementsploegen zullen altijd vooraan willen zitten. Iedereen moet vooraan zitten, dat is de boodschap. Maar het zal heel moeilijk zijn om meteen een groep te laten rijden en de situatie te controleren."

  "We hebben deze rit niet verkend, maar hebben de wegen goed bestudeerd. De wind zal een heel grote rol spelen. Greipel? Hij is gewoon goed in vorm. We doen er alles aan om nog een etappe te winnen."

  Wat denkt de Duitser zelf over de etappe van vandaag? "Het wordt nerveus en natuurlijk zullen er waaiers zijn. De ploegen van de klassementsrenners zullen voorin willen zitten en wij proberen bij hen te blijven", vertelt Greipel.