• home
 • video
 • pas verschenen

  Astana: "Cortisolwaarden Lars Boom zijn weer normaal"

  Lars Boom zorgde voor de Tour-start in Nederland voor commotie.

  Astana-renner Lars Boom liet bij de start van de Tour een te lage cortisolwaarde optekenen, iets wat zijn aanwezigheid in de Tour in het gedrang bracht. Uit een tweede test, uitgevoerd door het team zelf, blijkt dat de waarden intussen weer normaal zijn. "Hij is gezond en fit om voort te rijden", luidt het.

  Volgens de regels van de MPCC, de vereniging van profteams voor een geloofwaardige wielersport, was de Nederlander niet gewenst in de Tour. 

  Te lage cortisolwaarden wijzen bij "normale mensen" op een "verminderde gezondheid", maar kunnen ook het gevolg zijn van cortisonegebruik.

  Maar Astana - lid van het MPCC - legde die beslissing naast zich neer en liet Lars Boom toch starten. Maandag deed de ploeg een nieuwe test. Daaruit blijkt dat Lars Boom weer kerngezond is.

  Astana: "Het Astana Pro Team voerde een onafhankelijke test en analyse uit van de Nederlander Lars Boom om zijn cortisolwaarden vast te stellen ten gevolge van de tests die voor de start van de Tour door het labo van de UCI werden uitgevoerd."

  "Na twee dagen competitie waren de cortisolwaarden weer op een normaal niveau. Er zijn geen sporen van ziekte en ook geen gezondheidsrisico's voor de renner in het verdere verloop van de Tour."

  "Nadien voerde de medische staf van Astana een medisch onderzoek uit bij de renner en vond hem gezond en fit om voort te doen."

  "Astana Pro Team houdt vast aan de beslissing om Lars Boom te laten starten in de Tour. Zowel Lars Boom als Astana waren, zijn en zullen sterke voorstanders van de antidopingmaatregelen van de UCI en de MPCC blijven."