• home
 • video
 • pas verschenen

  "Niemand zal nog overkomen wat Van der Plaetsen meegemaakt heeft"

  Thomas Van der Plaetsen.

  Het WADA heeft de richtlijnen bijgestuurd voor de analyse van stalen op hCG. "Zo wordt een sporter niet onterecht op de dopinglijst gezet", zegt Vlaams minister van Sport Muyters.

  Het wereldantidopingagentschap WADA heeft de richtlijnen bijgestuurd voor de analyse van stalen op humaan choriongonadotrofine (hCG) en de afhandeling van dopingzaken waarbij die stof wordt teruggevonden.

  Meerkamper Thomas Van der Plaetsen werd in september 2014 voorlopig geschorst nadat tijdens een dopingcontrole te hoge waarden van het vrouwelijke zwangerschapshormoon hCG vastgesteld waren. Die stof is verboden omdat ze prestatiebevorderende eigenschappen heeft.

  In heel uitzonderlijke gevallen kan het hormoon hCG bij mannen ook aangetroffen worden in bepaalde vormen van (teelbal)kanker. Van der Plaetsen bevond zich in die situatie en werd dus onterecht bestempeld als dopingzondaar.

  Naar aanleiding van wat Van der Plaetsen overkomen is, voerde Vlaams minister van Sport Philippe Muyters gesprekken met het WADA.

  "Met succes: niemand zal nog overkomen wat Van der Plaetsen meemaakte", zegt een persbericht. "Het technische document is niet alleen bijgestuurd om de analysemethodes te verfijnen, maar schrapt ook de preventieve schorsing, tot de atleet zich medisch kan laten onderzoeken. Zo wordt vermeden dat een atleet ten onrechte op de schorsingslijst komt."