• home
 • video
 • pas verschenen

  Martin: "Ik heb nog nooit zo hard getrapt"

  Tony Martin kan eindelijk met de gele trui blinken.

  Tony Martin was de voorbije dagen telkens de schlemiel door net naast het geel te grijpen. Vandaag haalde hij zijn gram. "Ik was zo nerveus", vertelt hij over de laatste kilometers. "Niemand verdient het meer", zegt ploegmaat Julien Vermote.

  In de rit naar Neeltje Jans zag Tony Martin het geel aan zijn neus voorbijgaan omdat ploegmaat Mark Cavendish zich niet in de top drie kon nestelen. Een dag later op de Muur van Hoei was hij een seconde te traag om Chris Froome van het geel te houden.

  Martin leek zijn kans op geel, zijn eerste uit zijn carrière, verkeken te hebben. "Toen ik lek reed in de finale en ik op een andere fiets moest terugkeren, zat ik met mijn gedachten al bij de volgende rit."

  "Maar toen ik weer aansloot, zag ik dat er niemand het heft in handen nam en dus heb ik het er maar op gewaagd."

  "Ik was zó nerveus. Ik denk niet dat ik ooit al zoveel wattages getrapt heb. Duizendmaal dank aan mijn team."

  Martin is de vierde geletruidrager in even veel dagen. We moeten al naar 1992 terugkeren toen dit nog eens gebeurde. Pascal Lino hield het als nummer 4 wel tien dagen vol. Een goed voorteken voor Martin?

  Vermote: "Dit is een zege die lang zal bijblijven"

  Ploegmaat Julien Vermote mocht mee delen in de vreugde. "Dit is ongelooflijk. De voorbije twee dagen hadden we al zo hard gewerkt voor het geel, maar we zijn erin blijven geloven."

  "Iedereen leefde zo hard met Tony mee toen hij naast het geel greep zondag. Dat was de kans van zijn leven. Maar dit maakt alles goed."

  "We hebben hem op het einde nog moeten terugbrengen ook. Ik ben over mijn limiet gegaan om hem weer naar voren te krijgen. Ik ben content dat ik ook mijn steentje heb kunnen bijdragen."

  "Tony heeft het dan zelf op sublieme wijze afgewerkt. Iedereen zat stikkapot, maar Tony was supersterk. Hij is een machine. Dit is een zege die lang zal bijblijven."

  "Tony is ook een schitterende gast. Hij staat altijd iedereen bij met raad en daad. Niemand verdient dit meer dan hij."

  "Heel gemotiveerd om gele trui te verdedigen"

  Zdenek Stybar voelde zich als een vis op het water op de kasseien, maar hij slaagde er niet in het verschil te kunnen maken. "Het waren maar zes stroken en die waren niet echt superzwaar. Het was ook droog en iedereen was beter voorbereid dan vorig jaar."

  "De klassementsrenners waren zo tevreden dat ze de kasseien overleefd hadden dat ze wat waren ingedommeld. Daar kon Tony van profiteren. We zijn heel gemotiveerd om deze gele trui te verdedigen."

  "Tony heeft het zelf gedaan", vult ploegleider Wilfried Peeters aan. "We wisten niet of hij nog power zou hebben na zijn lekke band. Giant en Cofidis gingen het gat misschien dichten, maar het was prachtig ploegenspel. We kenden de aankomst ook en dat was in ons voordeel."