• home
 • video
 • pas verschenen

  Wauters: "Het is ongelooflijk wat ik toen allemaal heb meegemaakt"

  Marc Wauters straalde 14 jaar geleden in de gele trui.

  14 jaar geleden kwam de Tour ook in Antwerpen en toen juichte er een landgenoot. Marc Wauters won de spannende rit en pakte op de koop toe ook nog eens de gele trui. "Het zit allemaal nog heel vers in mijn geheugen", aldus de trotse Limburger.

  Na een koppeltijdritje met ploegmaat Erik Dekker en een demarrage onder de vod van de laatste kilometer beleefde Marc Wauters in 2001 in Antwerpen de mooiste zege uit zijn carrière.

  "Het was absoluut het hoogtepunt van mijn carrière", aldus de toenmalige Rabobank-renner.

  "Ik geniet er nu ook meer van dan op het moment zelf. Je komt over de meet en je wordt geleefd. Je zit in die Tour en je bent daar heel hard mee bezig. Nu kan ik het van heel dichtbij beleven. Het is ongelooflijk wat ik toen allemaal heb meegemaakt."

  Aan de gele trui had Wauters toen nog helemaal niet gedacht. Dat kwam vlak na finish. "Op het moment dat je over de meet komt, besef je dat je een rit hebt gewonnen, maar twee minuten later vertelden ze mij dat ik door de bonificatieseconden ook de gele trui mocht dragen."

  "En nog eens enkele minuten later besef je dat je in het geel in de Tour de France door je woonplaats mag rijden. Dat was ongelooflijk."

  "Ik denk dat Tim Wellens zich dubbel gaat plooien"

  De rit van vandaag vertrekt in Antwerpen en komt aan op de Muur van Hoei. Kunnen de Belgen vandaag opnieuw verrassen?

  "Het is geen gemakkelijke rit. Gisteren hebben ze al serieus afgezien in die waaiers. Maar ik denk wel dat Tim Wellens (foto) zich dubbel gaat plooien om dicht bij huis een mooie prestatie neer te zetten."

  "Natuurlijk zal het wel heel moeilijk zijn tegen jongens als Rodriguez en Valverde. Ze hebben ook een heel sterke ploeg rond zich, die hen perfect zal afzetten."

  "Maar elke koers moet gereden worden. Dat hebben we 14 jaar geleden ook gezien. Normaal ging Tom Steels de massasprint winnen en dan wint er iemand helemaal anders de rit."

  Over de eindzege heeft Wauters ook een mening. De winnaar van vorig jaar heeft een streepje voor bij hem. "Ik heb altijd gezegd dat Nibali mijn favoriet is van de vier. Hij heeft gisteren wel al wat tijd verloren. Maar er is nog maar één rit gereden en niemand van de klassementsrijders moet panikeren. Het zijn nog drie weken."

  "Dit jaar geen Tour"

  Op dit moment is Marc Wauters ploegleider bij Lotto-Soudal, maar in de Tour zit hij niet. In Antwerpen is de oud-ritwinnaar natuurlijk wel van de partij.

  "Ik zit niet in de Tour als ploegleider, maar ik ga zeker wel kijken. Ik ben uitgenodigd door de stad Antwerpen. Dit jaar heb ik een jaartje gepast voor de Tour, omdat ik het WK BMX organiseer. Een WK organiseer je maar één keer in je leven en dus heb ik dit jaar maar een keertje gepast."

  Bekijk nog eens de triomf van Wauters: