• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "België heeft tot nu toe ver beneden de maat gespeeld"

  Twee dagen na de pijnlijke nederlaag van de Rode Duivels maakt Peter Vandenbempt de balans op van de match in Wales en van de kwalificatiecampagne tot nu toe. De voetbalcommentator van Sporza blijft er gerust in dat de Belgen het EK zullen halen, maar is wel scherp in zijn analyse.

  Peter Vandenbempt na Wales-België:

  • De gretigheid op de training lag hoger dan tijdens de wedstrijd
  • Met zoveel kwaliteit mag België niet afhangen van een beetje geluk
  • Balans van deze kwalificatiecampagne is op dit moment negatief

  De Rode Duivels zijn gewoon afgebluft door Wales

  Voor een elftal met zo'n potentieel vind ik dat we mogen spreken van een bijzonder pijnlijke nederlaag, ook omdat Wales toch geen tegenstander is met naam en faam.

  Wales heeft natuurlijk wel een superster als Gareth Bale, maar speelde met een elftal met twee jongens uit de Engelse tweede klasse en een doelman die al twee jaar op de bank zit. België heeft de beste speler en misschien ook wel de beste doelman uit de Premier League en ook de beste speler uit de Bundesliga. Als je dan maar 1 op 6 haalt tegen Wales, is dat eigenlijk een blamage.

  Het contrast met de wedstrijd in Frankrijk was reuzengroot, maar ook het contrast tussen de instelling van Wales en van België was enorm. Het verschil in beleving, gretigheid en overgave was heel erg groot. Net voor de zomervakantie is dit een welgekomen en niet te negeren wake-up call voor de Belgen: talent alleen volstaat niet, zelfs tegen een zeer bescheiden tegenstander die er vol voor gaat in een geweldige ambiance.

  Op de trainingen en in de onderlinge wedstrijdjes op het trainingskamp in Bordeaux was de gretigheid en de verbetenheid om die partijtjes te winnen vreemd genoeg groter dan vrijdag in Wales.

  De Rode Duivels zijn gewoon afgebluft door Wales. Je kon aan alles in het stadion voelen dat het voor Wales de belangrijkste match van deze generatie was. Voor België was het blijkbaar maar een van de vele kwalificatiematchen waarin ze toch niet al te veel problemen verwachtten. Het etiket "jonge ploeg" zou ik ook willen wegschuiven van dit team. Zo jong zijn ze niet meer en ze hebben allemaal al jaren ervaring op het hoogste niveau.

  Wat Benteke en Lukaku brachten, was ontluisterend

  Het raakt wat ondergesneeuwd, maar in de eerste 20 à 25 minuten vond ik de Belgen echt wel goed. Ze deden precies wat je moet doen tegen zo'n georganiseerde verdediging: snelle balcirculatie, de bal vlot laten rondgaan over de grond en het spel proberen breed te houden.

  Oké, er waren niet veel kansen, maar dat is ook niet simpel als er zo massaal verdedigd wordt. Het vreemde is dat na het doelpunt dat uit de lucht viel al dat goede is weggevallen. Wilmots heeft dan twee keer tactisch bijgestuurd. Bij het begin van de tweede helft had je even de indruk dat die 4-4-2 met Benteke en Lukaku wel werkte, maar dat heeft maar een minuut of tien geduurd.

  De kwaliteit van het spel van de twee spitsen vind ik - meer dan het systeem zelf - een van de grote teleurstellingen. Benteke en Lukaku horen toch bij de beste en zeker bij de duurste spitsen in de Premier League, maar het is ontluisterend wat ze gebracht hebben.

  Dat Benteke na de match zei dat de Belgen geen geluk hadden, vind ik eerlijk gezegd redelijk belachelijk. Alsof België geluk nodig heeft om van Wales te winnen. Als dat de enige verklaring is die je achteraf kunt bedenken, dan is het pover gesteld. Als je zoveel kwaliteit hebt, mag je niet afhangen van een beetje geluk.

  Alles bij elkaar was het op die eerste 20 minuten na een zeer teleurstellende prestatie. Als je tegen Wales maar één keer tussen de palen trapt op 90 minuten, dan zegt dat alles.

  Spel van België tot nu toe is pover en ver beneden de maat

  Na zes kwalificatiewedstrijden is de balans tot nu toe negatief voor de Rode Duivels. België speelt een zeer matige kwalficatiecampagne, zeker als je die naast de vorige legt. Toen waren de Belgen outstanding, met een 26 op 30.

  Nu hebben de Rode Duivels maar de helft van hun zes wedstrijden kunnen winnen. En wanneer heeft België goed gespeeld? Thuis tegen de voetbalamateurs uit Andorra en tegen de reserven uit Cyprus.

  Daarnaast heb je dan nog een kwartier goed gevoetbald in Bosnië en een helft in Israël. In Wales was het 20 minuten goed en ik wil er zelfs nog een helft thuis tegen Wales aan toevoegen. Ik vind dat alles bij elkaar toch redelijk pover en ver beneden de maat.

  Ik denk nu niet dat de Rode Duivels de kwalificatie voor het EK nog zullen verspelen, maar de Belgen zijn het eigenlijk aan hun status verplicht om als groepswinnaar naar het EK te gaan. Er is geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt dat België nog in de problemen kan komen, maar de Rode Duivels moeten wel wakker zijn in september. In elk geval wakkerder en scherper dan vrijdag in Cardiff.

  Peter Vandenbempt