• home
 • video
 • pas verschenen

  Patrick Stevens: "Andere atleten zouden Gatlin moeten boycotten"

  Patrick Stevens: "Onlogisch dat Gatlin zuiver sneller loopt."

  Ex-sprinter Patrick Stevens ziet de terugkeer van Justin Gatlin op het hoogste niveau met lede ogen aan. "Het kan niet dat hij zuiver sneller loopt dan toen hij doping nam." Bovendien vindt Stevens dat Gatlin de prestaties van Usain Bolt ondermijnt.

  Patrick Stevens, de Belgische recordhouder op de 100 meter indoor en de 200 meter in- en outdoor, begrijpt dat mensen zich vragen stellen bij de prestaties van Justin Gatlin. "Hij is de man in vorm, de man van het voorjaar, zou je zeggen", vertelt hij aan Sporza.

  "Maar hij sleurt zijn dopingverleden mee. Heeft hij nog effect van zijn vroegere dopinggebruik, gebruikt hij misschien opnieuw?"

  De 33-jarige Gatlin verbeterde onlangs zijn persoonlijke record van tien jaar geleden. Kan dat? "Natuurlijk niet. Het is onlogisch dat iemand sneller loopt dan in de periode waarin hij bewust doping nam. Dan zou die doping averechts hebben gewerkt. Dat is totale flauwekul. Als ik organisator zou zijn van een Diamond League-wedstrijd, zou hij niet aan de start staan. Hij neemt de plaats in van iemand die wel hard traint en 100 procent voor zijn sport leeft."

  Discuswerper Robert Harting weigerde vorig jaar zijn nominatie voor Atleet van het Jaar omdat hij niet naast iemand als Gatlin wilde staan op die lijst. "Ik vind het geweldig dat hij dat gedaan heeft, maar vind het spijtig dat niet meer atleten zijn voorbeeld gevolgd hebben."

  "Ik begrijp dat Amerikaanse teamgenoten zich niet openlijk gaan uitspreken tegen Gatlin en Gay. Maar Europese en Afrikaanse atleten zouden een front moeten vormen en afzeggen voor meetings waar Gatlin aan de start verschijnt."

  Wordt Gatlin dan niet voldoende gecontroleerd? "Dat wel, maar men zegt dat je met microdosissen door de mazen van het net kunt glippen. De VS is altijd vooruit geweest op medisch vlak, dus ik denk dat hij toegang heeft tot de beste middelen om de boel verder te kunnen belazeren."

  "Bolt zal er staan op de Olympische Spelen"

  Stevens laat ook zijn licht schijnen over de mindere prestaties van Usain Bolt. Die werkt langzaam maar zeker aan zijn terugkeer op het hoogste niveau. "Dat is zeker geen slechte aanpak. Zijn lichaam heeft de afgelopen zes, zeven, acht jaar enorm afgezien."

  "Een jaartje rust kan zeker geen kwaad. Maar ik vind zijn niveau nu een beetje te laag, zeker met Gatlin die spectaculair snel loopt. Bolt heeft een enorm talent, dus ik vermoed dat hij op tijd klaar zal zijn voor de Olympische Spelen, maar over het WK in Peking in augustus ben ik toch wat argwanend. Het zal heel zwaar zijn voor hem."

  "Ik kijk niet uit naar een duel tussen Gatlin en Bolt, omdat ik echt geen fan ben van de Amerikaan. Ik vond het niet fijn om zo iemand te zien lopen, hij declasseert de rest tot meelopers. Het verschil is veel te groot. Stel dat hij Bolt verslaat, dan schaadt hij ook de reputatie van Bolt. Dat is geen goede zaak voor de sport."