• home
 • video
 • pas verschenen

  Kandidaat-bondspreses Allijns: "Heb de steun van de top 5"

  Joseph Allijns is eind juni de tegenkandidaat voor François De Keersmaecker.

  Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns neemt eind juni deel aan de voorzittersverkiezingen van de KBVB. In De zevende dag kwam hij zijn kandidatuur toelichten. "Er kan heel wat beter bij de bond. Zo zou ik zeker ook de structuur ontvetten. In plaats van een piramide is er eerder sprake van een VRT-toren."

  Allijns is ook lid van het Uitvoerend Comité van de Belgische voetbalbond en van de Sportieve Commissie die zich over de eventuele opvolging van Wilmots moest buigen.

  "Het is goed dat we geen opvolger hoeven te zoeken. We hebben bewust ook geen stappen gezet om de rust bij de Rode Duivels te bewaren", zegt hij eerst daarover.

  Daarna licht hij zijn plannen toe: "Het is een misverstand dat ik het profvoetbal en het amateurvoetbal zou willen scheiden. Ik wil ze net dichter bij elkaar brengen."

  "Er komt een hervorming van het betaalde voetbal met 24 clubs en daaronder het amateurvoetbal. Ik hoop dat die hervorming al dermate gevorderd is dat die morgenavond kan gestemd worden door de Nationale Studiecommissie. Dan is die definitief en onomkeerbaar."

  "Die hervorming is echt nodig omdat ze echt nodig is. Elk jaar in februari/maart komen er alarmsignalen uit tweede klasse, dat die niet leefbaar is. Betaald voetbal met 34 clubs in België is totaal niet leefbaar, hopelijk is dat met 24 clubs wel zo."

  "De Pro League heeft de komende vier jaar 19 miljoen euro veil om minstens acht clubs bij het eersteklassevoetbal te trekken."

  "Meer medezeggenschap van Pro League over Rode Duivels"

  Eén opvallend item in zijn project betreft de Rode Duivels. "Het leeft bij de Profliga dat op vandaag het beheer van de Belgische bond niet optimaal is. Dat blijkt ook uit de interne audits. Er kan heel wat beter."

  "De Profliga gelooft ook dat we de winst naar de Rode Duivels toe kunnen maximaliseren in het belang van het amateur- en profvoetbal."

  "Maar belangrijk: ik wil de Rode Duivels niet onderbrengen bij de Profliga, maar meer medezeggenschap van de Profliga bij het beheer van de Rode Duivels."

  Allijns vraagt om de voorzittersverkiezingen te zien als geen keuze tegen iemand, maar voor een project. "Uit de audits is gebleken dat er geen fraude is gepleegd, maar er zijn financieel en structureel heel wat zaken misgelopen die handenvol geld hebben gekost."

  "De taak van de nieuwe voorzitter zal in de eerste plaats zijn om een rigide financiële beleid te voeren. Ik denk dat de structuur zal moeten ontvet worden."

  "Vandaag is de structuur van de KBVB geen piramide meer, maar eerder de toren hier aan de Reyerslaan. Met andere woorden met een zeer hoge top en dat zullen we sowieso moeten ontvetten."

  Allijns voelt zich breed gesteund door de profclubs: "We zijn met 16. Ik vermoed dat bijna alle profclubs achter mij staan. Ik heb telefoons gekregen van de top 5 die mij hun steun hebben toegezegd. Dat is erg belangrijk."

  "Voorts kom ik uit de G11 van de kleine clubs. En van die mensen ben ik ook de kandidaat. Ik ga met veel vertrouwen naar de verkiezing, je moet in jezelf geloven."