• home
 • video
 • pas verschenen

  Voetballer 1,5 jaar geschorst na "sms-grapje"

  "Het was als een grap bedoeld", zegt de betrokken speler.

  "Kan er geen winstpremie van 16x200 euro geregeld worden als we winnen tegen jullie degradatieconcurrent?", sms'te een speler van eersteprovincialer Termien naar een vriend. "Want dan zijn jullie gered." Het Belang van Limburg doet het bijzondere verhaal.

  Het was half april, toen de degradatiestrijd in de Limburgse eerste provinciale zijn hoogtepunt naderde. Torpedo Hasselt stond 14e, Weerstand Koersel 15e. Net buiten de gevarenzone.

  Ghys, speler van Koersel, kreeg voor de match een sms'je  van zijn maatje Lauwen. Die speelde met Eendracht Termien tegen Torpedo Hasselt. Als Termien en Lauwen die match zouden winnen, was Ghys met Koersel gered.

  Lauwen sms'te Ghys dat hij Torpedo Hasselt zou proberen te verslaan, en vroeg of hij en zijn ploegmakkers geen winstpremie konden krijgen. 200 euro voor iedere speler.

  Uiteindelijk lichtte het bestuur van Koersel zelf de Voetbalbond in, die waarnemers stuurde naar de match. Termien won de wedstrijd tegen Hasselt, zonder dat het daarvoor een premie kreeg. De KBVB achtte de poging tot competitievervalsing bewezen en legde Lauwen een schorsing op van anderhalf jaar.

  "Ik ben kapot van deze zaak", zegt Lauwen in Het Belang van Limburg. "Want dit was als een grap bedoeld." Ook zijn makker Ghys betreurt de afloop. "Volgens mij was het een uit de hand gelopen grap. Maar toen ik dat doorhad, had ik al alles overgemaakt aan het bestuur."