• home
 • video
 • pas verschenen

  Petacchi (41) zet een punt achter zijn carrière

  Petacchi werkte in de Giro zijn laatste koersdagen af.

  De Italiaanse spurtbom Alessandro Petacchi hangt zijn fiets definitief aan de wilgen. Met 48 ritzeges in de drie grote rondes, was de Italiaan één van de beste sprinters van zijn generatie.

  Alessandro Petacchi draafde al sinds 1996 in het profpeloton rond. Toen was Tiesj Benoot nog maar twee jaar oud en moest Lance Armstrong nog beginnen aan zijn - ondertussen geschrapte - reeks van zeven opeenvolgende Tour-zeges.

  Het was in 2003 dat Petacchi volledig doorbrak met 15 ritzeges in de drie grote rondes. De Italiaanse sprinter bracht zijn teller uiteindelijk op 48: 22 ritzeges in de Giro, 20 in de Vuelta en 6 in de Tour.

  In het eendagswerk beleefde "Ale-Jet" zijn hoogtepunt in 2005 door Milaan-Sanremo op zak te steken. Twee jaar later verdween Petacchi van het wielertoneel: de Italiaan werd twee jaar geschorst nadat hij in de Giro van 2007 betrapt was op salbutamol.

  Na zijn schorsing stak de snelle sprinter in 2010 nog de groene trui op zak in de Tour. Daarna was het vet wat van de soep. Petacchi was dit seizoen verzeild geraakt bij het Italiaanse team Southeast en moest op de slotdag van de Giro ziek opgeven.

  "Ik zal nu meer tijd hebben voor Alessandro Junior (zijn zoontje, red)", vertelt Petacchi aan Tuttobiciweb. "Ik heb al enkele voorstellen gekregen uit de wielersport, maar ik beslis later wel wat ik na mijn carrière doe."