• home
 • video
 • pas verschenen

  Courtois: "Frankrijk mag geen referentiepunt zijn"

  De Rode Duivels staan vanavond in Wales voor een cruciale wedstrijd in hun EK-kwalificatiecampagne. Maar met Thibaut Courtois tussen de palen hoeven de Belgen zich blijkbaar weinig zorgen te maken, want voor de Welshe bondscoach is Courtois "misschien wel de beste doelman ter wereld". "Maar die complimenten zullen me vanavond niet helpen", reageert Courtois.

  Chris Coleman, de bondscoach van Wales, strooide gisteren op zijn perspraatje met complimenten richting de Rode Duivels. "Ze zijn beresterk. En met Courtois hebben ze misschien wel de beste doelman van de wereld."

  Doet zo'n uitspraak nog iets met de doelman van Chelsea? "Iedereen heeft zijn mening en ik probeer de ploeg te helpen", zegt Courtois. "Zo'n compliment is leuk, maar je moet het blijven waarmaken en hard werken om nog beter te worden. Het zal me vanavond niet helpen om de ballen tegen te houden."

  Is de confrontatie met Wales overigens extra speciaal voor Courtois, die zijn brood verdient in Engeland? "De meeste mensen uit Groot-Brittannië kijken wel uit naar die match, want veel Belgen spelen in de Premier League."

  "Er zal meer aandacht zijn en de jongens die in Engeland spelen, zullen met een vergrootglas bekeken worden. Maar dat is normaal. Deze match is dus niet echt speciaal voor mij."

  "We moeten efficiënt zijn en mogen niets weggeven"

  Na de spectaculaire overwinning vorige zondag in Parijs zijn de verwachtingen natuurlijk groot bij de Belgische voetbalsupporters. Wat heeft die wedstrijd met de spelersgroep gedaan?

  "Frankrijk was een bevestiging van wat we al langer wisten: we hebben een goeie ploeg. Maar we mogen die match misschien niet echt als een referentiepunt gebruiken."

  "We moeten met de voeten op de grond blijven en beseffen dat de match in Wales moeilijker wordt", zegt Courtois. Waarom moeilijker? "Frankrijk probeerde aan te vallen en dus was er ruimte om te voetballen. Wales zal een blok neerzetten en de tegenaanval opzoeken."

  Wat heeft Courtois geleerd uit de vorige ontmoeting met Wales, die in Brussel op 0-0 eindigde? "Wales kan sterk verdedigen en geeft weinig weg. Wij moeten heel efficiënt zijn en ook niets weggeven, want ze hebben de kwaliteiten om te scoren."

  "Wilmots? We zijn niet bezig met zijn toekomst"

  En dan is er nog één gespreksonderwerp: de toekomst van bondscoach Marc Wilmots. Misschien geeft Wilmots na de match in Wales al iets prijs over zijn plannen, maar volgens Courtois is er bij de spelers geen sprake van nieuwsgierigheid.

  "We zijn daar niet mee bezig, wel met Wales", geeft Courtois aan. "Ik zie niet in waarom wij daarover zouden moeten praten. We zullen Wilmots' beslissing respecteren en voor het overige concentreren we ons op de match."

  "De toekomst van de coach is niet belangrijk, wel dat we ons zo snel mogelijk kwalificeren. We hebben mooie campagnes met Wilmots afgelegd en we hopen dat hij blijft, maar we zien wel."