• home
 • video
 • pas verschenen

  Vreven: "Onze basis? Niet lullen, maar elke dag volle gas"

  Waasland-Beveren is als eerste club uit de Jupiler Pro League aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen. Sporza sprak met coach Stijn Vreven na zijn eerste kennismaking met zijn nieuwe spelersgroep. "Ik probeer hier mijn eigen identiteit te brengen en hoop dat de puzzelstukjes dan in mekaar vallen", zegt Vreven.

  11 juni, dat is wel erg vroeg om aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen te beginnen. "We zitten met een nieuwe technische staf en een nieuw elftal. We vonden dus dat we er vroeg bij moesten zijn", vertelt Stijn Vreven, die bij Waasland-Beveren zijn debuut als T1 in eerste klasse zal maken.

  "Waasland-Beveren was vorig seizoen een van de mindere ploegen en dus hebben we misschien het meeste tijd nodig om ons degelijk voor te bereiden."

  Waasland-Beveren heeft inderdaad een tegenvallend seizoen achter de rug, want de club kon maar net Play-off III afwenden. Niet voor het eerst, beseft ook Vreven.

  "Als je al veel jaren tegen de degradatie vecht, dan doet niemand het goed, van het bestuur tot de trainer en de spelers. Dan is er iets verkeerd en moet je het met een andere coach en spelersgroep over een andere boeg durven te gooien."

  "Dat is geen garantie op succes, maar ik kan me vinden in het verhaal van Beveren", zegt Vreven. "Ik heb me vooraf geïnformeerd en heb aan de media een beeld gevraagd over deze club. En vanaf mijn eerste dag bij deze club bleek dat beeld niet te kloppen."

  "Ik heb duidelijke gesprekken gehad met mensen die een goed verhaal hadden. Ik had meteen het gevoel dat ik daar iets mee kon doen. Maar ik sta hier niet als een clown. Dat zijn allemaal woorden, maar wij moeten het op het veld bewijzen. Ook ik zal gewoon resultaten moeten behalen."

  "We moeten de fans laten zien dat we willen winnen"

  Vreven heeft dus niet echt lang nagedacht over het aanbod van Waasland-Beveren. "Je moet realistisch zijn: als ik bij Lommel United gebleven zou zijn, dan had ik er kampioen moeten spelen. De supporters zijn snel veel gewoon."

  "Maar bij elke club draait het om 1 ding: resultaten. Mijn basis is duidelijk: niet lullen, maar elke dag volle gas gaan. Dat is het enige wat ons uit deze dip kan helpen."

  "We moeten de fans laten zien dat we willen winnen. En verliezen moeten we met eergevoel doen. Als we dat kunnen omdraaien, dan kunnen we hopelijk snel naar boven kijken."

  "Ik wil een juiste mix tussen jongeren en ervaren spelers"

  Terug naar de eerste training vandaag. Wat heeft Vreven geleerd? "Ik heb dingen gezien die er ingegroeid zijn. Dat mag, maar er zijn ook veel zaken die ik op korte termijn absoluut zal veranderen."

  "Ik wil strikter zijn. Alles wat je naast het veld niet nakomt, kom je ook op het veld absoluut niet na. Dat zijn een-tweetjes. Of je nu prof of amateur bent, dat geldt voor alle clubs. Ik probeer hier mijn eigen identiteit te brengen en hoop dat de puzzelstukjes in mekaar passen."

  Stijn Vreven zag hoe zijn club de voorbije weken veel spelers heeft aangetrokken, voornamelijk jonge gasten. "Ik ben een voorstander van een juiste mix tussen jongeren en ervaren spelers, want zij zijn mijn rechterhand en zijn mondiger."

  "Maar ook jonge spelers kunnen ervaren zijn. Leeftijd is maar een getal. Op jonge leeftijd kun je ook zeer volwassen voetballen. En of iemand nu 17 of 37 jaar is, ik behandel mijn spelers altijd op dezelfde manier. De rode draad is duidelijkheid. Dat telt voor iedereen. Ik maak er weinig compromissen in."

  Is dit dan de groep waarmee Vreven de competitie zal aanvatten? "Het is een heel jonge groep, maar we gaan nog enkele spelers aantrekken. Dat worden geen transfers in de breedte, maar wel spelers die de ploeg gaan versterken. In elke linie? Ja, dat is de bedoeling."

  Voetbalt Lamisha Musonda binnenkort op de Freethiel?

  Een van de versterkingen wordt misschien Lamisha Musonda. De 23-jarige Lamisha, de oudste van de Musonda-broers, zal één week testen bij Waasland-Beveren. Vorig jaar was hij al aan de slag bij de beloften van KV Mechelen, maar dat was geen succes.

  Fotoreeks: de eerste training van Waasland-Beveren