• home
 • video
 • pas verschenen

  Thévenet opent triomfboog op helling waar hij Merckx tik gaf

  "De overwinnaar van de Kanibaal" staat er te lezen.

  In de Ronde van Frankrijk van 1975 kwam er een einde aan de heerschappij van Eddy Merckx (69). 40 jaar later krijgt de Franse oud-renner Bernard Thévenet (67) een triomfboog waar hij de Kannibaal klopte: op de klim in de Alpen naar Pra Loup.

  13 juli 1975: Eddy Merckx krijgt een tik

  In de Ronde van Frankrijk van 1975 lijkt Eddy Merckx op weg naar een zesde eindzege. In de koninginnenrit trekt hij ten aanval op de voorlaatste klim. Hij begint met met meer dan anderhalve minuut voorsprong aan de slotklim naar Pra Loup.

  Maar Merckx krijgt een klop en staat bijna stil. Bernard Thévenet haalt de Kannibaal in, laat hem ter plaatse en is op weg naar zijn eerste Tourzege.

  In 1977 zou Thévenet nog een tweede en laatste keer de Tour winnen. Drie keer minder dan Merckx, die samen met Jacques Anquetil, Bernard Hinault en Miguel Indurain recordhouder is. Volgende week blaast Merckx 70 kaarsjes uit.