• home
 • video
 • pas verschenen

  De Copa America: oudste en meest onvoorspelbare landencompetitie ter wereld

  Geen gebrek aan grote sterren op de Copa America.

  Waarom zou u uw slaap laten voor de Copa America die vannacht begint? Daar zijn goeie redenen voor. Gastland Chili trapt straks tegen Ecuador een van de meest onvoorspelbare voetbaltoernooien van de afgelopen jaren op gang.

  Vijf goeie redenen om de Copa America te volgen:

  De sterren:

  Waar ter wereld hebben voetballers een grotere heldenstatus dan in Zuid-Amerika? De Copa America verzamelt een groot deel van de beste en meest attractieve voetballers van de planeet.

  Of toch bijna, want één grote naam ontbreekt. Luis Suarez, topscorer op de vorige Copa America, is nog altijd geschorst na zijn bijtincident op het WK.

  Maar geen nood, er blijven genoeg sterren over om u aan te vergapen: Messi, Neymar, James, Agüero, Vidal, Falcao, Tevez, Cavani, Sanchez,.. . Mogen we stoppen?

  De onvoorspelbaarheid:

  Het verloop van de Copa America is altijd moeilijk te voorspellen. Een blik op de laatste vier van 2011 is voldoende om dat te begrijpen. Peru, Uruguay, Paraguay en Venezuela waren toen de halvefinalisten.

  Daar zijn twee verklaringen voor. Alle landen hebben het afgelopen jaar enkel vriendschappelijke matchen gespeeld en veel uitgeprobeerd. Voor de meeste deelnemers ligt de focus op de WK-kwalificatiecampagne, die in oktober begint.

  Ook het format zorgt voor onvoorspelbaarheid. Acht van de twaalf landen overleven de groepsronde. In de knockout-fase worden geen verlengingen gespeeld in de kwart- en halve finales. Dat verklaart mee waarom Paraguay vier jaar geleden de finale kon halen zonder één match te winnen.

  Atmosfeer en passie

  Verwacht massaal meegezongen volksliederen, tranen en vliegende tackles. Zuid-Amerika is een vat vol emoties. Zeker als het over voetbal gaat.

  Ook op de tribunes is er veel veranderd. Nog maar enkele jaren geleden werden wedstrijden van de Copa America bijgewoond door meer politieagenten dan toeschouwers. Alleen wedstrijden van het gastland waren uitverkocht.

  Het WK in Brazilië bewees dat er iets veranderd is. Het continent is rijker geworden en meer mensen beschikken over de middelen om te reizen. Bijna alle wedstrijden zijn uitverkocht.

  Druk op de grote voetballanden

  Gastland Chili kon de Copa America nog nooit winnen. Nu beschikt het land over zijn beste selectie ooit, met Vidal en Sanchez op de top van hun kunnen. Bovendien heeft het land zich, in tegenstelling tot andere landen, speciaal voorbereid op het toernooi. De verwachtingen zijn dus huizenhoog.

  Argentinië won de Copa voor de laatste keer in 1993 en wacht sindsdien al 22 jaar op een prijs. Bijna lukte het op het WK in Brazilië, maar de Argentijnen struikelden met de finish in zicht. Lionel Messi torst de hoop van de hele natie mee, maar heeft er een vermoeiend seizoen opzitten.

  De Brazilianen verwachten niets minder dan eerherstel van hun "goddelijke kanaries". De 7-1-vernedering tegen Duitsland op het WK in eigen land moet doorgespoeld worden. De nieuwe bondscoach Dunga leidde Brazilië naar tien zeges op rij, maar dat zal snel vergeten zijn als de Copa America op een sisser afloopt.

  Zeven "Belgische" vertegenwoordigers

  De Copa America brengt ook een aantal oude bekenden uit de Belgische competitie samen. Francisco "Gato" Silva, die afgelopen seizoen door Club Brugge werd gehuurd van Osasuna, had op het WK in Brazilië nog geregeld een basisplaats bij gastland Chili. Nu mag hij wellicht vooral de bank warm houden.

  Bij Colombia zit Darwin Andrade in de selectie. De linksachter, die dit seizoen Jelle Van Damme geregeld uit de ploeg hield bij Standard, staat waarschijnlijk dichter bij speelminuten.

  Voor de rest is de kans groot dat u Lucas Biglia (ex-Anderlecht), Carlos Bacca (ex-Club Brugge) en Roberto Rosales (ex-Gent) aan het werk zal zien. Over de speelkansen voor Ronald Vargas (ex-Club Brugge en ex-Anderlecht) en Jean Beausejour (ex-Gent) is minder duidelijkheid.

  Wat u nog moet weten:

  De Copa America is de oudste landencompetitie ter wereld. Het toernooi zag het levenslicht in 1916. Argentinië vierde toen zijn 100-jarige onafhankelijkheid en nodigde Chili, Uruguay en Brazilië uit voor een voetbaltoernooi. Uruguay won. Het eerste WK werd pas veertien jaar later in 1930 georganiseerd in Uruguay.

  Net zoals het WK wordt de Copa om de vier jaar gespeeld. In 2011 won Uruguay de finale in Buenos Aires in Argentinië tegen het verrassende Paraguay. Suarez en twee keer Forlan zorgden voor de 3-0-eindstand. 

  Sindsdien is Uruguay alleen recordhouder van het aantal gewonnen Copa America's. Uruguay won het toernooi 15 keer. Een keer meer dan Argentinië. Brazilië mocht zich acht keer het beste land van het continent noemen.

  In de huidige formule van de Copa America mogen 12 landen deelnemen. De tien landen van Zuid-Amerika plus twee gastlanden. Dit jaar is die eer wegelegd voor Mexico en Jamaica. In het verleden waren ook onder meer Japan, Costa Rica en Honduras van de partij. De Verenigde Staten werden tussen 1997 en 2007 telkens uitgenodigd, maar gingen maar een keer in op de invitatie. Sindsdien zijn de relaties wat bekoeld.

  Nog niet overtuigd? De Colombiaan Pablo Armero doet een ultieme poging