• home
 • video
 • pas verschenen

  Valcke: "Als mijn hoofd moet rollen, oké, maar niet voor deze beschuldiging"

  Valcke sprak op een persconferentie van de FIFA in Samara.

  Op een persconferentie in Rusland heeft FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke voor het eerst gereageerd op de beschuldigingen aan zijn adres. Valcke kreeg vragen over het WK 2010 in Zuid-Afrika en ook de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland kwam ter sprake.

  De Russische minister van sport Vitaly Mutko en Jérôme Valcke bezochten vandaag in Samara een van de sites waar in 2018 het WK voetbal gehouden zal worden. Op een persconferentie achteraf bevestigden beiden heren dat alles op schema ligt om het WK in Rusland te kunnen organiseren.

  In het licht van de schandalen die de FIFA sinds eind vorige maand in zijn greep houden, kregen de twee mannen ook vragen over de toewijzing van het WK aan Rusland. "Ik zie geen problemen voor Rusland", zei Mutko kordaat. "Onze kandidatuur was volledig in lijn met de regels."

  Dezelfde boodschap klonk uit de mond van Valcke, die daarna vragen kreeg over de 10 miljoen euro die de FIFA in 2008 overmaakte op de rekeningen van de gecontesteerde Jack Warner, ex-vicevoorzitter bij de FIFA.

  Valcke zei dat er geen enkele reden is om hem of de FIFA te beschuldigen van onrechtmatig gebruik van fondsen. Een duidelijk bewogen Valcke ontkende ook te zijn ondervraagd door speurders van de FBI.

  "Ik heb niets mispeuterd. Mij kan niets ten laste gelegd worden. Toch ben ik kapotgemaakt door de Franse pers. Als mijn hoofd moet rollen, goed, maar niet op basis van deze zaak. Verder weet ik niet meer wat ik hier op moet zeggen. Ik beantwoord er vanaf nu ook geen vragen meer over."

  "Alleen als mijn hoogebejaarde vader, die hier totaal niks van begrijpt, hier nog vragen over zou stellen, zal ik ze beantwoorden."

  "Toewijzing WK 2026 wordt uitgesteld"

  Normaal zou de FIFA deze week zijn 209 leden de regels en het tijdsschema doorsturen voor de toewijzing van het WK 2026. Maar dat proces wordt uitgesteld.

  "Het zou nonsens zijn om de toewijzingsprocedure nu op te starten", zei Valcke. Mogelijke kandidaten voor het WK 2026 zijn de Verenigde Staten, Mexico, Canada en een aantal Europese landen. Het organiserende land moet in principe op het FIFA -congres van mei 2017 in Kuala Lumpur worden aangewezen.