• home
 • video
 • pas verschenen

  Nieuwe FIFA-voorzitter wordt wellicht op 16 december verkozen

  De verkiezingen kunnen straks weer losbarsten.

  Nog dit jaar zou de gecontesteerde wereldvoetbalbond FIFA een opvolger aanwijzen voor de aftredende Sepp Blatter. 16 december zou de voorkeursdatum zijn, weet de Britse openbare omroep BBC. De FIFA is van plan om in juli officieel een datum vast te leggen.

  De 79-jarige Sepp Blatter maakte vorige week - enkele dagen na zijn herverkiezing - onverwacht bekend dat hij na een heerschappij van zeventien jaar aftreedt als voorzitter van de FIFA.

  De Zwitser zegt zich niet genoeg gesteund te voelen en wil de fakkel doorgeven zodra een nieuwe voorzitter verkozen is. Andere bronnen menen dat de grond Blatter te heet onder de voeten wordt en dat de voorzitter de vlucht vooruit neemt.

  Het verkiezingscongres in Zürich moet tussen december 2015 en maart 2016 plaatsvinden. Volgens de BBC ligt de datum zo goed als vast. "De vertegenwoordigers van de 209 FIFA-lidstaten zullen op 16 december in Zwitserland worden uitgenodigd om hun stem uit te brengen", zegt de BBC.

  De FIFA heeft vandaag bekendgemaakt dat het Uitvoerend Comité in juli op een buitengewone vergadering samenkomt om een datum te prikken voor de verkiezing. Dat dat 16 december zal zijn, wil de FIFA niet bevestigen. "Er zijn verschillende opties", klinkt het.