• home
 • video
 • pas verschenen

  LottoNL-Jumbo verlaat de MPCC

  George Bennett werd ten onrechte uit de Giro gehouden.

  De Nederlandse wielerploeg LottoNL-Jumbo stapt met onmiddellijke ingang uit de MPCC, de beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport. Aanleiding is de affaire rond de Nieuw-Zeelandse renner George Bennett.

  Bij de Nieuw-Zeelander George Bennett werd in de aanloop van de Ronde van Italië een lage cortisolwaarde gemeten. Een lagere cortisolwaarde kan duiden op een verminderde gezondheid.

  Bennett, die nu aan de slag is in de Dauphiné, werd vanwege die uitslag uit de Giro gehouden, maar achteraf bleek dat dit eigenlijk niet nodig was geweest. De verlaagde cortisolwaarde bleek uiteindelijk veroorzaakt te zijn door een medicijn tegen astma en de gezondheid van Bennett was nooit in gevaar.

  LottoNL-Jumbo kiest er nu voor om de MPCC de rug toe te keren. "Binnen de MPCC was het niet mogelijk de procedures rondom cortisolmetingen aan te passen om te voorkomen dat renners onterecht aan de kant komen te staan. Team LottoNL-Jumbo kan zich niet conformeren aan een procedure waarvan vaststaat dat deze niet honderd procent waterdicht is", klinkt het bij het Nederlandse WorldTour-team.

  De Nederlanders nemen de beslissing met grote tegenzin, want ze vinden wel dat de MPCC in het verleden al goed werk geleverd heeft.

  "Het team onderschrijft de uitgangspunten van de MPCC en juicht de filosofie van de beweging toe. De MPCC heeft bijgedragen aan de noodzakelijk veranderende cultuur binnen het wielrennen en heeft ook bij de UCI zaken voor elkaar gekregen, die het team waardeert."

  Bardiani-CSF stapte ook al uit de MPCC

  LottoNL-Jumbo is al het tweede team deze week die uit de MPCC stapt. Eerder had ook het Italiaanse Pro Continentale team Bardiani-CSF laten weten de vereniging te verlaten.

  Bardiani-CSF had in de aanloop naar de Giro ook een renner met een te lage cortisolwaarde, maar koos ervoor die renner wel  te laten starten. De naam van die bewuste renner werd nooit bekendgemaakt, maar trof volgens Bardiani-CSF geen enkele schuld.

  De Italianen zijn nu teleurgesteld in de manier waarop de MPCC hen behandeld heeft. “Wij waren een van de eerste teams die toetraden tot de MPCC, omdat wij geloofden in het project. Maar de manier waarop de MPCC ons nu behandeld heeft, is totaal verkeerd. Hierdoor is het beeld van onze sponsoren en ons team onnodig beschadigd en willen we niet langer tot de MPCC behoren."

  Tweets: