• home
 • video
 • pas verschenen

  De Europese Spelen van 2019 komen toch niet naar Nederland

  De Europese Spelen van 2019 kunnen op zoek naar een nieuwe gastheer.

  Nederland zal dan toch niet de Europese Spelen van 2019 organiseren. Het Europees Olympisch Comité (EOC) had de Europese Spelen nochtans al toegewezen aan Nederland, maar dat past nu omdat er onvoldoende draagvlak blijkt te zijn.

  Die toewijzing aan Nederland was nog maar vier weken geleden gebeurd, maar nu willen onze noorderburen de Europese variant van de Olympische Spelen al niet meer.

  Het weigeren van de Europese Spelen is het resultaat van overleg tussen minister van sport Edith Schippers (foto), de provincies en de gemeenten.

  Tijdens dat overleg werd duidelijk dat er te weinig draagvlak is voor de Europese Spelen. De verschillende partijen zijn dan ook niet bereid om de benodigde 57,5 miljoen euro op tafel te leggen.

  In totaal zouden de Europese Spelen zo'n 125 miljoen euro kosten, waarvan dus het merendeel door de negen grote steden, vijf provincies en de rijksoverheid moest worden opgehoest.

  Sportkoepel NOC*NSF kan volgens de overheden onvoldoende financiële garanties geven om een dergelijke uitgave te rechtvaardigen. Hoe er zal worden omgegaan met financiële tegenvallers is eveneens onbekend.

  Bovendien is het onduidelijk wie er zal deelnemen aan de Europese Spelen. Zo hebben grote sporten als atletiek en zwemmen al EK's gepland in de periode van de Europese Spelen. Nederland zou dan liever geld uitgeven aan een ander aantrekkelijker sportevenement, met een iets lager prijskaartje.

  "Een grote teleurstelling"

  "Dit is heel teleurstellend. Hier zijn we echt niet blij mee", reageert Gerard Dielessen, directeur van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF.

  "Dit is een gemiste kans voor de sport en de samenleving in Nederland. Ik zag het nieuws ook helemaal niet aankomen. Rotterdam en Utrecht waren dan wel afgehaakt, maar er waren ook genoeg gemeenten positief. Heel erg zonde."

  Tweets: