• home
 • video
 • pas verschenen

  De Bie: "Nys nog naar Rio in 2016? Met hem weet je nooit"

  "Het is hier bijzonder warm."

  Bondscoach Rudy De Bie bereidt zijn ploeg in Bakoe voor op de Europese Spelen. "Dit is haast een kopie van de Olympische Spelen." Sven Nys moet zaterdag als eerste aan de slag. "Een top 10 plaats is haalbaar." Of de renner na het komende veldritseizoen echt stopt? "Met Nys weet je nooit."

  Rudy De Bie is onder de indruk van de organisatie in Bakoe. "Ik heb al drie Olympische Spelen meegemaakt en dit benadert het wel. Het is haast een kopie. De organisatie is perfect. Azerbeidzjan wil zijn imago oppoetsen. Alles is hier in orde en ook de bevolking profiteert mee."

  "Het mountainbikeparcours lijkt een beetje op dat van Londen, maar het is pittiger. Het is mooi en overzichtelijk met een paar lastige natuurlijke hindernissen. We hebben vandaag een eerste keer getraind en het is vooral bijzonder warm, zo'n 35 graden."

  "Normaal is er veel wind, maar vandaag was het windstil. De warmte is heel verraderlijk. Je voelt niet dat je zweet want het is al opgedroogd voor het uit je lichaam is. Nys heeft anderhalf uur getraind en is drie kilo verloren, puur aan vocht. Voor de wedstrijd op zaterdag voorspellen ze wel meer wind en lichte bewolking. Dat zou beter zijn."

  "Hij mikt zelf op de top 10 en dat is haalbaar denk ik. De wedstrijden duren meestal nog maar anderhalf uur en dat is goed voor Sven. Ook de startplaats zal hier niet zo'n rol spelen. Bovendien werd hij vorig jaar vijfde op het EK en de bezetting hier is vergelijkbaar. Jeff Luyten mag hopen op een plaats in de top 15 of de top 20. Dat zou heel mooi zijn voor hem. De Zwitsers blijven natuurlijk de absolute favorieten."

  "Denk dat Rio 2016 wel nog in zijn achterhoofd zit"

  Voor Sven Nys is het normaal gezien zijn laatste grote mountainbikewedstrijd. Al is Rudy De Bie daar niet helemaal van overtuigd. "Met Sven weet je nooit."

  "Hij heeft zijn afscheid natuurlijk al aangekondigd en met veldrijden zal het na dit seizoen sowieso gedaan zijn. Maar wat als hij nu nog een heel goeie winter rijdt? Waarom zou hij daar dan geen vijf of zes maanden meer aanplakken om naar de Olympische Spelen in Rio te gaan?"

  "Ik denk dat het ergens nog wel in zijn achterhoofd zit. Hij is wel realistisch. Hij zal het alleen maar doen als hij nog een bepaald niveau kan halen. Het is een speciale kerel. Sport is zijn leven en hij haalt veel voldoening uit het mountainbiken. Bovendien kent hij dat olympische gevoel, dat zal meespelen..."