• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings: "Krijg er met massastart een medaillekans bij"

  Bart Swings zoekt een team om in Pyeongchang 2018 top te zijn.

  De beslissing om de massastart toe te voegen aan het programma van de Olympische Spelen 2018 klonk als muziek in de oren van schaatser Bart Swings. "Ik ben superblij", zegt de Belg bij Sporza. De concurrentie wordt wel niet min, zo ziet de Nederlandse wereldtopper Sven Kramer een extra kans op goud in Pyeonchang.

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft enkele wijzigingen doorgevoerd aan het programma voor de Winterspelen van 2018. Bart Swings glundert dat de massastart, een discipline waarin hij in het skeeleren al veel triomfen boekte, erbij is gekomen. Hij won ook al massastart-wedstrijden op het ijs.

  "Ik ben daar superblij mee, voor mij is dat een extra medaillekans. Ik ben er redelijk goed in. Bij de Wereldbekers heb ik daar de meeste medailles op behaald en ik won de seizoensafsluiter. Ik heb er veel zin in om daar op de Spelen aan deel te nemen."

  Swings heeft meteen ook een vacature, hij zoekt een landgenoot om samen deel te nemen. "Je komt als land en als team aan de start. De grote landen hebben sowieso twee deelnemers, een kopman en een helper. Het zou mooi zijn als ik ook iemand heb om me te helpen."

  "Waar ik een ploegmaat vind? Er zijn in het skeeleren wel nog jongens die de overstap naar het ijs zouden kunnen maken en met Mathias Vosté is er ook een goeie shorttracker die al massastart-ervaring heeft uit het skeeleren."

  "Een traject voor drie jaar op poten zetten"

  Voor Bart Swings moeten de Spelen van 2018 in Zuid-Korea het hoogtepunt worden. "Ik wil een team om alles op 2018 te zetten", zegt hij. 

  En aan dat team wordt nu gesleuteld, met een zoektocht naar een coach en sparringpartners. "Ik heb er goeie hoop op dat we het nieuwe Stressless-team binnenkort kunnen lanceren."

  "Ik wil vooral goeie sparringpartners. Het is voor mij belangrijk dat we met de ploeg een traject voor drie jaar op weg naar Pyeongchang kunnen bouwen."

  Maar deze zomer gaat Bart Swings weer skeeleren. "Mijn hoogtepunt deze zomer wordt het EK skeeleren eind juli. Daar wil ik op mijn best zijn. Vanaf augustus begin ik dan met de trainingen voor het schaatsseizoen. Als ik dan nog skeeler, is dat in het teken van het schaatsseizoen."

  Kramer: "Massastart is extra kans op gouden medaille"

  Swings zal een medaille wel niet cadeau krijgen. Nog een pak andere toppers, die voorheen hun neus ophaalden voor de massastart, willen het voor olympische roem wel eens proberen. Zo ook Sven Kramer, de Nederlandse wereldtopper.

  "Ik vind het een mooi onderdeel dat op zich wel bij mij past, het draait om duurvermogen en snelheid. Richting Peyongchang wil ik het er zeker bij doen. Elke kans op een gouden medaille is er een", zegt Kramer aan De Telegraaf.