• home
 • video
 • pas verschenen

  Organisator: "Zonder motorcross was Kesterheide een brousse"

  Voorzitter René Deboeck zit al 50 jaar in de organisatie.

  Als het van Natuurpunt afhangt, was de 50e editie van het BK motorcross op de Kesterheide van zondag de laatste. Organisator René Deboeck hoopt nog op een oplossing. "Door de politiek. Ik denk dat we 50 procent kans hebben dat de cross volgend jaar ook op de Kesterheide plaatsvindt."

  "Wat de Ronde van Vlaanderen is voor het wielrennen, is de Kesterheide voor de motorcross", vertolkt bondscoach Joël Smets het gevoel van de motorcrosswereld.

  Enkele jaren geleden kocht Natuurpunt een stuk van de Kesterheide in de gemeente Gooik. Met de MX-organisator werd een uitdoofscenario van drie jaar overeengekomen. "De Kesterheide is het hoogste punt van de regio en een groene parel", zegt Alwin Loeckx van Natuurpunt aan Sportweekend.

  "Het heeft dezelfde natuurbescherming in de regio als het Hallerbos en het Zoniënwoud." Voor hem is de motorcross er volgend jaar uitgesloten. "De Kesterheide is een waardevol gebied dat meer verdient dan één keer per jaar een motorcross.

  Organisator: "Wat Natuurpunt aanhaalt, is eigenlijk niet correct"

  Organisator René Deboeck staat lijnrecht tegenover Natuurpunt. "Die mensen hebben maar één visie: motorcross moet weg. Van de rest trekken ze zich niets aan."

  De man die er al 50 jaar bij is, hoopt echter op een oplossing. "Wie weet komen we tot een akkoord. En als dat er niet komt, komt er mogelijk een onteigening of kunnen we elders in de gemeente terecht."

  Deboeck rekent nu op de politiek: "Burgemeester Doomst is bezig met een Ruimtelijk Uitvoeringsplan en een Masterplan om de streek in vakken in te delen waar plaats is voor de motorcross."

  "Het probleem is dat een deel van de omloop verworven is door Natuurpunt. Maar wat de milieumensen aanhalen, is eigenlijk niet correct. Enkele jaren geleden hebben ze tegen ons een proces aangespannen, wij hebben dat gewonnen. Het verdict was dat deze site op milieugebied niet zo denderend is als zij voorstellen."

  "Vanuit Europa heeft men dit hier gelijkgesteld met het Zoniënwoud. Kijk eens rond en wat heeft dit te maken met het Zoniënwoud? Zij hameren altijd op dat Europese."

  "50 procent kans dat motorcross op Kesterheide blijft"

  De situatie zit Deboeck hoog. In andere landen, bijvoorbeeld Zweden, werden wel oplossingen gevonden voor gelijkaardige situaties. "Wij zitten in een apenland, dat weten we al langer."

  "Dit event gebeurt nu al 50 jaar na elkaar. 10.000 man staat er te genieten, het komt op tv, radio en in de kranten. Neem dat weg, en het sociale leven dat errond hangt, verdwijnt."

  Hij maakt nog een punt: "Voor onze cross onderhouden wij de Kesterheide. Als er geen cross was, was dat hier nu een brousse. Nu is dit een mooie site, waar Natuurpunt van profiteert. Wij hebben de Kesterheide grootgemaakt."

  "Nu komen zij hier met een tiental mensen zeggen: "Nu is dat hier van ons". En de 100.000 die dat wel graag hebben, die moeten maar springen."

  Hoeveel kans is er dat de Kesterheide volgend jaar ook nog het schouwtoneel is? "Ik denk 50 procent. De gemeente heeft ons ook al een andere site op 3 km van hier aangeboden, maar daarover moet nog gepraat worden. Er komt namelijk heel wat bij kijken."