• home
 • video
 • pas verschenen

  Middenveld Pirlo-Khedira-Pogba-Marchisio kost Juventus 0 euro

  Misschien vertrekken wel een of meer van deze spelers nog.

  Met het binnenhalen van de transfervrije Sami Khedira, zet Juventus zijn politiek voort om een topteam te bouwen met een minimum aan uitgaven. Khedira komt gratis over van Real Madrid en kan bij Juventus een middenveld vormen met Pirlo, Marchisio en Pogba. Allemaal spelers waarvoor de club geen transfersom betaalde.

  Het seizoen 2014-2015 was een topseizoen voor Juventus. De club uit Turijn won de Italiaanse titel, de Italiaanse beker en speelde de finale van de Champions League. Dat deed Juventus bovendien met een ploeg die spotgoedkoop is naar de normen van het Europese topvoetbal.

  De elf basisspelers die afgelopen zaterdag de finale van de Champions League speelden tegen Barcelona kosten Juventus de afgelopen jaren samen 121, 6 miljoen euro. Dat is nog niet de helft van wat Barcelona betaalde voor zijn elf basisspelers (269 miljoen euro).

  De duurste Juventus-speler in de Champions League-finale was Buffon. Juventus betaalde iets meer dan 52 miljoen euro voor zijn doelman. Maar dat is 14 jaar geleden. Voor verdedigers Lichtsteiner en Bonucci betaalde Juventus nog respectievelijk 10 en 15,5 miljoen euro, maar Barzagli en Evra werden overgenomen voor 300.000 euro en 1,5 miljoen euro.

  Nog spectaculairder is het bedrag waarvoor Juventus een middenveld met internationale klasse bij elkaar kreeg. Regisseur Pirlo werd gratis weggeplukt bij rivaal Milan. Pogba werd gratis uit de jeugdwerking van Manchester United gevist. Marchisio komt uit de eigen jeugd en voor Vidal betaalden de Italianen 12,5 miljoen euro aan Bayer Leverkusen. De kans dat één of meerdere van deze spelers nog vertrekken is wel groot.

  Aanvallers zijn traditioneel de duurste spelers. Toch betaalde Juventus ook voor zijn aanvalslinie relatief weinig. Tevez kostte Juventus "maar" 9 miljoen. Morata werd weggehaald bij Real Madrid voor 20 miljoen. Ook op de bank zaten twee gratis spelers tijdens de finale van de Champions League. De Spaanse spits Llorente was in 2013 einde contract bij Bilbao. Het Franse toptalent Kingsley Coman kwam in het begin van dit seizoen zonder transfervergoeding over van PSG.

  Transferpolitiek reden voor vertrek Conte?

  Wat aan de basis ligt van de politiek om geen monsterbedragen te betalen voor spelers is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is het een combinatie van een bewuste filosofie en de noodzaak om het budget onder controle te houden.

  De omzet van Juventus komt niet in de buurt van die van clubs als Real Madrid, Barcelona of Bayern München. Maar sinds Andrea Agnelli vijf jaar geleden voorzitter werd, stijgt de omzet wel.

  Dat Juventus geen grote bedragen wil of kan neertellen, valt trouwens niet bij iedereen in goede aarde. De fans willen natuurlijk graag grote namen in Turijn zien voetballen, maar ook de vorige trainer, Antonio Conte, vertrok volgens sommige bronnen om die reden bij Juventus.

  Vorige week maakte Juventus een uitzondering op zijn eigen regel door 32 miljoen te betalen voor de 21-jarige spits Paulo Dybala van Palermo. Met Khedira knoopt de club weer aan met zijn politiek van de laatste jaren. Het betaalt niks voor een Duitse international, die het WK, de Champions League, La Liga, de Bundesliga, twee Copa's del Rey en de Europese supercup won.