• home
 • video
 • pas verschenen

  Mannaert: "Zoeken naar consensus om competitie nog te veranderen"

  CEO Club Brugge: "Een bonus na de reguliere competitie kan optie zijn."

  De kalender voor het seizoen 2015-2016 is bekend, maar aan de competitieformule zelf wil Club Brugge graag nog wat sleutelen. "Omdat het pervers is dat Belgische teams die doorstoten in Europa moeten kiezen tussen de titel en Europees voetbal", legt CEO Vincent Mannaert uit in de Mediahuis-kranten. Hij krijgt de steun van Anderlecht. Wat er juist kan veranderen, is nog niet duidelijk.

  Club Brugge was vorig seizoen in volle Play-off I-strijd ook nog verwikkeld in de eindfase van de Europa League. Het sneuvelde tegen Dnipro in de kwartfinales en greep - vermoeid - naast de titel.

  Volgend jaar zet het alles op de titel, liet Mannaert eerder al optekenen. "Wie de Europese kwartfinales haalt, is in België benadeeld om kampioen te worden, want de combinatie van die twee is slopend."

  "Ik zeg dit niet uit eigenbelang, want dit is een bekommernis voor het hele Belgische voetbal. Het is ook geen kritiek op kalendermanager Nils Van Brantegem, want die heeft amper marge. De enige oplossing is de formule van Play-off I aanpassen."

  Hoe dan? "De kalender ligt vast, maar de modaliteiten kunnen nog wijzigen. We voelen ons gesteund door Anderlecht en enkele andere ploegen om nog zaken te veranderen." Er is een raad van bestuur van de Pro League op 23 juni en een algemene vergadering op 26 juni. "We zullen zien of we een consensus kunnen bereiken."

  "Het zou zeker niet slecht zijn om Play-off I minder te laten doorwegen in de eindafrekening. De halvering van de punten afschaffen wordt moeilijk, daarvoor lijkt het water tussen alle partijen te diep."

  "Maar een bonus voor de winnaar van de reguliere competitie kan misschien wel een optie zijn. Dan wordt er ook meer belang gehecht aan die eerste 30 speeldagen." Er liggen al enkele opties op tafel wat die bonus zou kunnen zijn: enkele extra punten, een Europees ticket of een financiële compensatie.