• home
 • video
 • pas verschenen

  Coach Dowsett plaatst vraagtekens bij record van Wiggins

  Bradley Wiggins is de werelduurrecordhouder.

  Bradley Wiggins heeft sinds zondagavond het werelduurrecord in handen. Met 54,526 km op de teller deed hij nog een stuk beter dan zijn landgenoot Alex Dowsett, die met 52,937 km de vorige recordhouder was. Maar de coach van Dowsett heeft twijfels over het materiaal van Wiggins en kaart ook de steun van de Britse wielerbond aan.

  "Op aerodynamisch vlak is dit de meest efficiënte fiets waar ik ooit op gereden heb. Ik werk al sinds 2010 nauw samen met Jaguar en Pinarello", vertelde Bradley Wiggins vóór zijn recordpoging over zijn tijdritfiets waarmee hij het uurrecord zou aanvallen.

  Wiggins reed het vorige record van zijn landgenoot Alex Dowsett uiteindelijk aan flarden, maar de coach van Dowsett plaatst toch vraagtekens bij de succesvolle poging van Wiggins.

  Vooral Wiggins' fiets is een doorn in het oog van Steve Collins. In een interview met BBC Radio Essex hekelt Collins het feit dat de fiets, die met heel wat nieuwe snufjes (zoals 3D-printtechnieken) tot stand gekomen is, vooraf niet voor iedereen verkrijgbaar was. "Je kon zo'n stuur niet kopen voor je eigen recordpoging."

  Het team van Wiggins pikt de kritiek niet: "We hebben elk onderdeel uitvoerig gedocumenteerd aan de UCI. Elk deel van de fiets en de uitrusting werd door de UCI goedgekeurd."

  Ook Britse wielerbond pareert de kritiek

  Maar de fiets was niet het enige probleem voor Steve Collins. "Bradley heeft hulp gekregen van de Britse wielerbond en dat is niet toegestaan. Het was vreemd om bepaalde mensen van de bond zo met dat evenement bezig te zien."

  De Britse wielerbond reageerde kordaat: "Bradley heeft samengewerkt met de technische staf van het Britse wielerteam. Dat zijn de mensen met wie hij probeert een plek in de ploegenachtervolging voor de Spelen van Rio te bemachtigen."