• home
 • video
 • pas verschenen

  "Goffin heeft nog niet dezelfde flitsen van genialiteit getoond als Malisse of Rochus"

  De hoogste ranking van de vijf beste Belgische tennissers.

  Sporza-commentator Dirk Gerlo heeft de afgelopen twee weken Roland Garros gevolgd. De prestaties van Alison Van Uytvanck en Stan Wawrinka lokken zijn bewondering uit. Van David Goffin had onze tenniskenner meer verwacht.

  David Goffin is sinds gisteren de bese Belg in de geschiedenis van de ATP-ranglijst. Met een 15e plaats stoot hij Xavier Malisse van de troon. "Maar om te zeggen dat hij de beste Belgische tennisser is, is het nog te vroeg", zegt Gerlo.

  "Hij verdient zeker zijn 15e plaats. Goffin is een fantastische tennisser, maar Malisse of Rochus hebben in hun carrière flitsen van genialiteit getoond, die ik bij hem nog niet gezien heb. Of toch niet voldoende."

  "Hij kan een tempo ontwikkelen dat het gros van de spelers niet kan volgen. Maar momenten waar je mond van open valt, zoals Wawrinka toonde in de finale van Roland Garros, heb ik nog te weinig gezien."

  "In alle eerlijkheid had ik verwacht dat hij de 1/8e finales op Roland Garros zou bereiken. Goffin mag absoluut niet tevreden zijn. Hij is al rijper geworden, maar het had meer mogen zijn. Naast de baan is hij redelijk timide, bescheiden, zelfs schuchter. Hij moet die schuchterheid wat vaker van zich afschudden op de baan."

  "Hij heeft dit jaar wel wat uitschieters gekend, maar speelde niet constant genoeg. Hij heeft al mooie prestaties geleverd tegen toppers zoals Raonic, Nishikori en Tsonga, maar nu komt de fase waarin hij moet leren omgaan met zijn statuut van toptwintigspeler."

  "Voor Van Uytvanck moet nog alles beginnen"

  Na haar kwartfinale op Roland Garros werd Alison Van Uytvanck in één klap gebombardeerd tot de leading lady van het Belgische vrouwentennis. Terecht?

  "Dat denk ik wel. Kirsten Flipkens behoort toch al tot de oudere generatie. Het is fantastisch wat Flipkens gedaan heeft, maar we kunnen niet verwachten dat zij nog richting de top tien gaat. Voor Alison moet alles nog beginnen. Je ziet dat ze over wapens beschikt waarmee ze brokken kan maken: een stevige service, rust in haar hoofd en een vechtersmentaliteit."

  "Yanina Wickmayer? Zij kan een paar jaar al niet bevestigen. Ze wisselt goeie dingen af met prestaties waarvan je denkt: "hoe kan dat nu?" Er zit geen lijn in haar prestaties en niemand kan de vinger op de wonde leggen."

  "Wawrinka is niet uit het niets gekomen"

  Dé prestatie op Roland Garros werd geleverd door Stan Wawrinka. De Zwitser won verrassend van Novak Djokovic in de finale en speelde fantastisch tennis.

  "Dat was een verrassing, maar geen complete. Wawrinka speelde al vaker vijfsetters tegen Djokovic. Het was vooral verrassend omdat Wawrinka een slechte voorbereiding kende en privéproblemen had. Hij is gescheiden en kwam in de roddelpers terecht omdat gezegd werd dat hij iets had met een jonge speelster. Zelfs op de site van Roland Garros verscheen een denigrerend artikel over hem. Dat is er wel meteen afgehaald."

  "De finale was wel de match van zijn leven. Ik denk niet dat hij ooit een betere match heeft gespeeld. Maar hij is niet uit het niets gekomen. Tien jaar geleden kwam hij in de top 100. Stelselmatig heeft hij vooruitgang geboekt. In 2008 brak hij door met olympisch goud in het dubbelspel. Daarna is hij in de top tien gekomen en begon hij grote namen te verslaan."

  "Als laatste stap heeft hij aan zijn conditie gewerkt. Zelfs nu is hij niet de meest afgetrainde atleet, maar vroeger was het nog een pak erger. Anderzijds heeft hij gewerkt aan zijn wedstrijdmentaliteit. Alle spelers in de top 100 kunnen fenomenaal tennissen, maar winnen zit vooral tussen de oren. Bij Wawrinka is de mentale klik vorig jaar op de Australian Open gekomen."