• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings en Smits krijgen goed nieuws van het IOC

  Dit opent perspectieven voor Swings en Smits.

  België heeft er twee medaillekansen bij op de komende Winterspelen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de massastart in het schaatsten en de Big Air in het snowboarden aan het programma toegevoegd.

  Op de Winterspelen vorig jaar in Sotsji werd er al geëxperimenteerd in het snowboarden. De slopestyle en de parallelle slalom stonden toen voor het eerst op het olympische programma en dat bleek een geslaagde zet.

  De Amerikaanse ski- en snowboardfederatie hadden ook plannen om van de Big Air een olympische discipline te maken en ook dat plan is gelukt. De Big Air zal in 2018 in Pyeongchang (Zuid-Korea) de plaats innemen van de parallelle slalom.

  Voor Seppe Smits is de toevoeging van de Big Air een goeie zaak, want onze landgenoot behoort hierin tot de wereldtop. Smits pakte in 2009 en 2011 zilver op het WK Big Air en eindigde in 2013 derde op het WK.

  "De veranderingen zijn een weergave van de voortdurende evolutie van het programma van de Olympische Winterspelen", verklaarde het IOC.

  "Ze bouwen voort op het succes van de recente edities van de Spelen en op de hervormingen vermeld in de Olympische Agenda 2020, die bedoeld zijn om het olympische programma flexibeler te maken."

  Swings met medaillekansen op de massastart?

  Ook voor schaatser Bart Swings is er goed nieuws. De Internationale Schaatsunie ISU had al zijn fiat gegeven voor de toevoeging van de massastart aan het olympische programma en het IOC heeft daar eveneens mee ingestemd.

  De massastart, een discipline over 16 ronden, was dit jaar voor het eerst een onderdeel op het WK afstanden. Bart Swings eindigde toen 11e. Eind maart sloot Swings zijn seizoen af met een zege op de massastart in de Wereldbekermanche van Erfurt.

  Voor de volledigheid: ook het gemengd dubbel in het curling en alpineskiën voor landenteams zijn nieuw op de Spelen van 2018.