• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Proto mag niet spelen tegen Club Brugge

  Proto wordt gestraft voor een fout op Chevalier.

  De Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond heeft Silvio Proto een schorsing opgelegd van twee speeldagen, waarvan een voorwaardelijk. De doelman van Anderlecht mag zondag dus definitief niet spelen tegen Club Brugge.

  Proto werd dinsdag door de Geschillencommissie vrijgesproken voor zijn tackle op Kortrijk-speler Teddy Chevalier, maar het Bondsparket ging in beroep tegen die uitspraak. Vandaag besliste de Geschillencommissie Hoger Beroep om de doelman toch een schorsing van twee speeldagen op te leggen, waarvan één effectief. Proto krijgt ook een boete van 800 euro.

  De schorsing is van kracht vanaf zaterdag. Proto mist dus de topper tegen Club Brugge van zondag. Anderlecht-trainer Besnik Hasi reageerde voor de uitspraak van de Geschillencommissie al op de situatie rond zijn doelman.

  "Het is niet ideaal en niet correct dat de commissie pas zo kort voor de match zal zeggen of ze hem gaan schorsen. Ik vind het spijtig dat je twee dagen voor de wedstrijd de match nog anders moet voorbereiden."

  "Voor mij is de wet, de wet, maar hij moet voor iedereen dezelfde zijn. Je moet na elke wedstrijd hetzelfde oordelen. Ik heb ook niet getwijfeld om Roef in Galatasaray in te zetten, dus als het moet zal Roef er staan."

  Ook aan Michel Preud'homme werd gevraagd of hij rekening hield met de afwezigheid van Proto. "Mij maakt het niet uit", reageerde de Club Brugge-trainer op zijn persconferentie.

  "We kunnen er niks aan veranderen en bovendien heeft iedereen zijn problemen. We hebben morgen nog een training, dan kan ook nog iemand uitvallen. Sommige clubs hebben gevraagd om alle beslissingen te nemen in een week. Dan weet je dat het einde van de procedure pas op vrijdag valt. Dat maken wij ook soms mee."

  Vandenbempt: "Dat Bondsparket in beroep gaat is heel uitzonderlijk"

  'Het enige ongelukkige aan deze zaak is dat Anderlecht op minder dan 48 uur voor zijn match tegen Club Brugge pas weet dat Proto niet mag spelen", zegt Peter Vandenbempt. "Maar het is natuurlijk het gevolg van het feit dat de clubs hebben geijverd om dit soort zaken binnen een week af te handelen."

  'Dat Depoitre eerder deze week wel een straf kreeg en Proto voor een even zware fout niet, begreep niemand. Onder druk van de volkswoede die volgde, heeft het Bondsparket beslist om in beroep te gaan. Voor alle duidelijkheid, dat is zeer uitzonderlijk."

  "Het probleem ligt vooral bij de Reviewcommissie. Anderlecht en Gent vinden dat vergelijkbare feiten van andere spelers niet werden bestraft."