• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Parket vervolgt beloften die gesloten overweg negeerden

  Toestanden zoals in Parijs-Roubaix zullen strenger bestraft worden.

  De veertien belofterenners die in de Ronde van Vlaanderen gesloten slagbomen negeerden, worden vervolgd door het parket van Oudenaarde. De Belgische wielerbond verscherpt ook zijn reglementen na de spoorwegincidenten.

  Wielrenners zullen in het vervolg misschien twee keer nadenken voor ze een gesloten overweg negeren, want de sancties worden strenger.

  De veertien belofterenners die vorige maand in de finale van de Ronde van Vlaanderen een gesloten overweg overstaken, zijn de eersten die vervolgd worden. De politie bestudeerde de videobeelden van het incident en identificeerde alle renners die de wegcode aan hun laars lapten.

  De politie beschouwt de inbreuk als een zware overtreding van vierde categorie, wat de atleten op een boete van minimaal 450 euro komt te staan. Als de zaak een staartje krijgt voor de rechtbank, lopen de sancties nog hoger op. Een rijverbod van vijf jaar en een boete van 3.000 euro zijn de maximale straffen.

  KBWB verscherpt reglementering

  Het feit dat justitie overgaat tot de vervolging van de betrokken renners, kan op goedkeuring rekenen van de KBWB, de Belgische wielerbond. De federatie verscherpt ook de eigen reglementering.

  Atleten die in het vervolg een gesloten overweg negeren, worden bestraft met onmiddellijke uitsluiting. Organisatoren die nalatig zijn, krijgen te maken met financiële consequenties.

  Verder wordt werk gemaakt van een reglement dat het betwisten van bergprijzen, tussensprinten en andere klassementen verbied in een zone van vijf kilometer voor tot vijf kilometer na een spoorwegovergang.

  Als de Wegcommissie van de KBWB haar fiat geeft, hoopt de Belgische wielerbond dat ook de UCI de reglementering wil aanpassen.

  Bekijk hieronder nogmaals de gevaarlijke beelden: