• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Joos: "Hier in Napels hangt in elke taxi een foto van Dries Mertens"

  Mertens en Higuain kunnen vanavond een stap richting de EL-finale zetten.

  De overwinning van Juventus in de Champions League en de aanwezigheid van twee Italiaanse ploegen in de halve finale van de Europa League leiden tot euforie op het schiereiland. Dat stelt Sporza-commentator Filip Joos vast in Napels, waar hij is om de wedstrijd tussen Napoli en Dnipro te becommentariëren.

  Dat Juventus afgelopen dinsdag thuis won met 2-1 van Real Madrid is groot nieuws in Italië. "De reacties op die overwinning zijn licht euforisch" vertelt Joos. "De Italianen hebben het gevoel dat ze er eindelijk weer bij horen."

  "Het gevoel leefde dat andere teams betere en jongere spelers hadden en Italiaanse ploegen het niet meer konden goedmaken met hun tactiek. Vooral La Gazetta dello Sport pakt zwaar uit deze week. De Italiaanse krant vindt dat Juventus dé kans heeft laten liggen om Real helemaal dood te doen, maar dat vinden ze op zich al een hele prestatie."

  Vanavond kunnen twee Italiaanse ploegen nog een schepje bovenop het optimisme doen. Napoli, de ploeg van Dries Mertens, ontvangt Dnipro. Fiorentina speelt in Sevilla.

  "In Napels heerst veel enthousiasme. Er wordt zelfs verteld dat mensen hun tickets al hebben geboekt naar Warschau, nu de prijzen nog meevallen. Met Dnipro wordt eigenlijk geen rekening gehouden. Ze kennen hier in Napels geen spelers van Dnipro. Niemand die weet wie Konopljanka is. Napels heeft met Higuain, Hamsik, Mertens, enzovoort, in principe ook wel een betere ploeg."

  "Fiorentina is een ander verhaal. Sevilla heeft de laatste jaren heel veel trofeeën gewonnen en Fiorentina is een fragiel elftal. Het is een mooie ploeg om naar te kijken, met een fantastisch middenveld. Maar de vraag is of ze voldoende de bal zullen hebben en of ze het tempo zullen aankunnen."

  "Fiorentina is vooral top als ze zelf het tempo kunnen bepalen. Ik vrees een beetje voor hun kansen omdat ze iets breekbaarder zijn dan Napoli en zeker dan Juventus, met al zijn fysieke kracht."

  "De foto van Mertens hing in elke taxi die ik nam"

  Dries Mertens is nog de enige Belg in de Europa League. En net als bij de Rode Duivels is hij bijzonder populair in Napels. "Mertens is een makkelijke speler om van te houden."

  "Als hij invalt, breekt hij het open. Hij speelt spectaculair en hij is klein, dat helpt om hem te vertroetelen. Ik heb twee taxi’s genomen sinds ik hier ben en in beide taxi’s hing een foto van Mertens naast die van Higuain en Hamsik. Het is knap dat hij in het hart van de supporters boven Insigne staat, een kind van het huis en zijn directe concurrent. "