• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Giro 2015: Topbelgen en 4 andere redenen om te kijken

  Heel wat schoon volk staat aan de start in San Lorenzo al Mare.

  Zaterdag begint de hoogmis van het Italiaanse wielerseizoen: de Giro d'Italia. Renaat Schotte legt uit waarom u editie 2015 zeker niet mag missen. "Zoals elk jaar pakt de organisatie uit met een parcours om duimen en vingers bij af te likken."

  De favorieten: "Contador topfavoriet, maar..."

  "Alberto Contador is de absolute topfavoriet op basis van zijn erelijst, maar de vraag is met welke conditie hij afzakt naar Italië. Hij heeft maar 19 koersdagen in de benen."

  "Ik zie drie uitdagers. Kan Rigoberto Uran eindelijk eens winnen na twee tweede plaatsen? Hij was redelijk in de Ronde van Romandië, maar er was nog ruimte voor verbetering. Fabio Aru is het grootste vraagteken van de vier favorieten, want hij is ziek geweest. Maar op basis van zijn talent en leeftijd moet hij zeker meedoen voor het podium."

  "Richie Porte begint aan de Giro met de beste uitslagen dit seizoen. Hij won al negen koersen, maar in grote rondes is hij er nog nooit in geslaagd om top vijf te halen. Hij kende altijd wel een zwakke dag."

  De Belgen: "Kansen voor Boonen op ritzeges en roze"

  "De Belgische aanwezigheid in de Giro wordt heel interessant. Het aantal Belgen dat meedoet is niet uitzonderlijk, wel de namen. De massasprints liggen redelijk open door de afwezigheid van onder meer Cavendish en Kittel. Daar ligt een kans voor Boonen om massasprints te winnen en eventueel de roze trui te pakken na de ploegentijdrit op de eerste dag."

  "Maar er zijn veel kapers op de kust. Ook Gilbert wil graag de roze trui, de enige leiderstrui die hij nog niet heeft gedragen. Hij heeft bepaalde ritten "kapot" verkend.  Een ritzege is bijna ondergeschikt aan roze voor hem."

  "Na de verbanning van Jurgen Van den Broeck naar de Giro, zal hij dubbel gemotiveerd zijn. Hij staat net onder de topfavorieten. Ik hoop ook op een flits van zijn ploegmaat Louis Vervaeke. Door omstandigheden heeft hij nog niet veel laten zien dit seizoen, maar hij is echt wel een rondetalent."

  Het spektakel in de bergen: "Monstrueuze Finestre en Mortirolo""

  "Zoals elk jaar pakt de organisatie uit met een parcours om duimen en vingers bij af te likken. De Giro heeft een patent op parcoursen met een aankomst bergop na enkele dagen. Nu is het niet anders. In rit vijf kan je de Giro nog niet winnen, maar wel al verliezen."

  "Daar wordt een fantastische derde week aan vast gebreid. En even kenmerkend voor de Giro is een bergrit om u tegen te zeggen op de voorlaatste dag. Dit jaar is dat de monstrueuze Colle delle Finestre, met onverharde ondergrond. Daar waar Simoni en Savoldelli een fantastische strijd leverden in 2005.

  Er zijn nog vijfsterrenritten, zoals de rit over de Mortirolo. De aankomst ligt niet op de top en spreekt dus een beetje minder tot de verbeelding, maar vijf van de zestien renners die eerst boven kwamen op de Mortirolo, wonnen ook de rit in het verleden.

  Tijdrit: "Een tijdrit van 59 kilometer is ongewoon"

  Nog om naar uit te kijken in het parcours is de enige individuele tijdrit. Een beestachtige tijdrit van 59 kilometer. Het is vrij ongewoon om zo'n tijdrit op te nemen in het programma. Dat is ook een vijfsterrenafspraak.  De tijdrit is in principe in het voordeel van Porte.

  Talenten: "Formolo, Zakarin en Hofland"

  Afhankelijk van het terrein kijk ik uit naar drie renners. Davide Formolo staat voorlopig op de lijst van Cannondale-Garmin en maakt zijn debuut in een grote ronde. Hij is piepjong (22) en tweedejaarsprof. Als neoprof werd hij zevende in de Ronde van Zwitserland. Hij is misschien wel het grootste Italiaanse klimtalent. Hij kan misschien stunten in een bergrit.

  Ook naar Ilnur Zakarin, de sensatie van de Ronde van Romandië, kijk ik uit. Hij is blijkbaar tien kilo kwijtgespeeld, maar heeft min of meer dezelfde kracht behouden en zo aan potentieel gewonnen. Hij ontpopte zich tot dé ontdekking van het jaar in een ronde die een week duurde. De vraag is of hij zich drie weken kan staande houden in het klassement.

  In de sprint verwacht ik iets van Moreno Hofland, de 23-jarige sprinter van LottoNL-Jumbo.