• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Franky Van der Elst: "Lierse en Eupen zijn favoriet in de eindronde"

  "Lierse zal er niet zomaar bovenuitsteken."

  Vanavond gaat met Eupen-Lierse en Lommel-OH Leuven de eindronde in tweede klasse van start. Franky Van der Elst, coach van tweedeklasser Roeselare en analist voor een aantal tv-zenders, kent de vier ploegen als zijn broekzak en blikt vooruit. Voor hem steken er twee clubs bovenuit.

  1- Wie is de favoriet om de eindronde te winnen?

  Franky Van der Elst: "Dat zijn er twee: Lierse en Eupen. Omdat het twee gelijkaardige ploegen zijn die leuk, technisch en aanvallend voetbal brengen. Ze lijken me ook het meeste in vorm op dit moment. Ook Eupen, ja, dat wel degelijk in de competitie de ambitie toonde om te promoveren, al werd daar wel eens aan getwijfeld. Eupen heeft de laatste weken prima gespeeld, zo won het in Lommel, waardoor die ploeg geen kampioen kon worden. Lierse zal op zijn beurt veel vertrouwen getankt hebben uit PO 3, waarin het als slechtst geplaatste ploeg begon."

  "Lommel en OH Leuven zijn de andere twee deelnemers. Lommel (video hieronder in de beker tegen AA Gent, red) was lang geen titelkandidaat in de competitie, maar is dat onderweg wel geworden vanuit een verloren positie. Het is echter niet gelukt. Goed, op zich zal dat misschien niet zwaar doorwegen, maar ik denk dat het aangekondigde vertrek van trainer Stijn Vreven naar Waasland-Beveren wél een invloed zal hebben op de prestaties van Lommel in de eindronde."

  2-Wat is de zwakke plek van favoriet Eupen?

  Van der Elst: "Eupen heeft in de competitie punten verloren op momenten dat je het niet verwachtte, terwijl het in de confrontaties met de topploegen de meeste punten behaalde. Zo versloeg het STVV met 3-0, in een wedstrijd waarin STVV totaal niets te vertellen had. Eupen heeft veel individueel talent: jonge Afrikanen, aangevuld met ervaren Spanjaarden en de vlotscorende spits Florian Taulemesse."

  "Maar Eupen (hieronder de video van de bekermatch tegen Charleroi, red) speelde dikwijls zo aanvallend dat het de deur openzette voor de counter, wat hen wel eens duur te staan kwam. Op het einde werd hun trainer ontslagen en waren ze helemaal nog niet zeker van de eindronde, maar ze zijn er nog vol voor gegaan. Ze speelden echt heel goed in het slot. Ik ga er ook graag naartoe, het zijn allemaal vriendelijke mensen daar. Eupen zou wel eens een fris elftal in eerste klasse kunnen zijn."

  3- Wat valt er te zeggen over OH Leuven?

  Van der Elst: "Ze hebben zeer overtuigend de eerste periode gewonnen, maar toen is het vreemd genoeg bergaf gegaan en is trainer Ivan Leko een paar weken voor Nieuwjaar ontslagen. Jacky Mathijssen is in zijn plaats gekomen (zie video hieronder, red) en die heeft zijn tijd genomen. Er zijn ook wat nieuwe spelers bijgekomen. Een paar keer dacht ik bij goeie resultaten en goed voetbal: OHL is nu echt vertrokken. Maar dan volgden enkele ontnuchteringen, zoals de 0-3-thuisnederlaag tegen Lommel en verlies tegen Tubize nog niet zo lang geleden."

  "Het is een beetje op en af. De vraag is of het dan in de eindronde ineens vlot zal verlopen. Daar heb ik mijn bedenkingen bij. Maar OHL beschikt wel over een groep met ervaring, zelfs uit eerste klasse, aangevuld met een paar goeie jongeren zoals rechtsback Dion Cools, linksback Nicolas Delporte en Alessandro Cerigioni en Thomas Azevedo voorin. Maar het is toch allemaal te wisselvallig geweest in mijn ogen om te zeggen dat OHL favoriet is om de eindronde te winnen."

  4- Lierse zal er niet zomaar bovenuitsteken als eersteklasser?

  Van der Elst: "Dat denk ik niet, neen. Je mag de kwaliteit van de drie tweedeklassers niet onderschatten. Elk op hun manier: Eupen heeft het individuele talent, Lommel het sterke collectief en OHL heeft het nu en dan ook laten zien. Lierse zal het echt niet zomaar halen. Lierse heeft ondanks de boost van PO 3 trouwens zijn zwaktes: zo wil het achterin wel eens lekken en het scoort niet zo makkelijk. De eerste wedstrijd, Eupen-Lierse, zou wel eens een aanwijzing kunnen zijn voor het verdere verloop van de eindronde."

  Het gesprek met Franky Van der Elst: