• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Emotionele Van Avermaet gaat vrijuit: "Grootste zege van voorjaar"

  Greg Van Avermaet riskeerde twee jaar schorsing.

  Greg Van Avermaet (29) is vrijgesproken voor dopingpraktijken in de zaak van de ozondokter. De Disciplinaire Commissie van de Belgische wielerbond zag "geen bewijzen van inbreuken op de dopingwetgeving". De BMC-renner, die zelf aanwezig was op de bondszetel in Vorst, riskeerde twee jaar schorsing: "Deze zaak heeft een enorme impact gehad op mij en mijn familie. Ik ben blij dat het voorbij is."

  Voor de tweede keer bijt bondsprocureur Jaak Franssen in het zand. Hij had 24 maanden schorsing, een geldboete van 265.000 euro en een schrapping van de resultaten in 2012 geëist.

  Van Avermaet werd beschuldigd van het gebruik van cortisone en het kindermedicijn Vaminolact. Van Avermaet gaf toe dat hij één keer cortisone had gebruikt, mét voorschrift, voor de behandeling van zijn hielprobleem in 2012. Maar daarnaast was hem naar eigen zeggen niets te verwijten.

  Hij kreeg een voorschrift voor Vaminolact, maar de verdediging kon bewijzen dat hij het medicijn nooit heeft afgehaald.

  Volgens de Disciplinaire Commissie is er inderdaad geen sprake van dopinginbreuken en daarom volgde de vrijspraak.

  De Belgische bond KBWB, de internationale bond UCI en het Wereldantidopingagentschap WADA kunnen nog in beroep gaan tegen de beslissing.

  Van Avermaet: "Heb hier enorm onder geleden"

  Het dossier tegen Van Avermaet woog licht, toch reageerde de renner heel emotioneel bij zijn vrijspraak. Met een krop in de keel stond hij Sporza te woord: "Deze zaak woog enorm op mij. Maar dat is normaal, als ze je afschilderen als dopingzondaar en je niets misdaan hebt. Dan weet je niet wat een impact dat heeft."

  "Ik heb me er altijd goed doorgeslagen, maar als je dan die beslissing hoort, ben je wel opgelucht dat eindelijk deze zaak tot zijn einde komt."

  Van Avermaet beschreef welke impact de zaak op hem als mens heeft gehad: "Je bent er constant mee bezig, je familie lijdt eronder, je lijdt er zelf onder. Je kon dat misschien niet altijd aan mij zien, maar het was zo. Je kunt alleen maar blij zijn dat het voorbij is en dat je vooruit kunt kijken."

  Zo emotioneel Van Avermaet vandaag reageerde, zo mentaal sterk reed hij de voorbije maanden rond in de koersen: "Ik deed wat ik altijd doe: mij 100 procent inzetten voor mijn vak. Dat ik door deze zaak beter zou zijn gaan presteren, dat is zeker niet het geval. Maar ik wou mezelf wel bewijzen op de fiets."

  Vanaf de dag van de Omloop Het Nieuwsblad ontplofte de ozonzaak boven het hoofd van Van Avermaet. Toch reed hij nog een pak ereplaatsen bij elkaar. "Maar dit is toch mijn grootste overwinning van het voorjaar. Als ze aan jou beginnen te twijfelen en je moet jezelf bewijzen voor iets dat je niet gedaan hebt, dan heeft dat een serieuze impact."

  Van Avermaet deed nog een vaststelling in deze maanden: "Als je wint en kampioen bent, heb je veel vrienden. Maar op een bepaald moment heb je er altijd maar een paar op wie je kunt rekenen. Maar dat wist ik op voorhand wel."

  Van Avermaet kan zich nu weer helemaal richten op het sportieve: "De Ronde van België, de Ronde van Zwitserland en misschien de Tour. Dat zijn mooie vooruitzichten..."

  Meeusen en Van Avermaet vrijuit, Wellens en Sweeck binnenkort?

  In de zaak rond de ozondokter werd vorige week al Tom Meeusen vrijgesproken, op 4 juni moet ex-crosser Bart Wellens verschijnen. Zijn collega Laurens Sweeck moet zich volgende week dan weer verantwoorden voor de Vlaamse Gemeenschap, omdat hij nog belofte is.

  Tweets over zaak-Van Avermaet: