Ga naar de inhoud

Club Brugge: "Beginnen volgend seizoen met jeugdtrainingen overdag"

 wo 6 mei 2015 14:20
"Eigen opgeleide jongeren krijgen bij ons kansen op het hoogste niveau."
De uitspraken van Henk Mariman over de uitgeperste jeugdvoetballers in België maken heel wat los. Club Brugge beaamt de redenering van de expert jeugdopleiding, maar werkt aan een oplossing. "Vanaf volgend seizoen zullen onze jeugdvoetballers vanaf 16 jaar tot 14u naar school gaan. Daarna volgt een lange trainingssessie op Club, waarbij aandacht besteed wordt aan alle aspecten. Zo zijn de jongens 's avonds thuis en is er ruimte voor wat extra studiewerk en veel rust", zegt Pascal De Maesschalck, hoofd van de Club Academy.

Mariman stelt dat het schoolsysteem in België niet toelaat dat er overdag getraind wordt bij onze clubs, waardoor de jongeren 's avonds na school nog moeten gaan trainen, pas 's avonds laat thuis zijn en dan nog schoolwerk moeten doen. Dat zorgt voor vermoeidheid.

In het buitenland wordt er wel overdag getraind. Daar is de ruimte die er gegeven wordt aan het sociale, het schoolse en het sportieve evenwichtiger. Dat lokt jongeren - ook Belgische (zie lees ook) - naar daar.

De Maesschalck stelt zich wel vragen bij de schoolopleiding in het buitenland. "Met alle respect, maar het Vlaamse onderwijssysteem is een troef. Het halen van een diploma is ook heel belangrijk voor de ouders."

"In het buitenland, zoals in Engeland en Nederland, heeft het halen van een diploma een andere waarde. Er wordt sneller ingezet op de sport."

"In Brugge leggen we de focus op voetbal én op school", springt coördinator Christophe De Nolf zijn baas bij. "Wij willen de jongeren nuchter houden. Een diploma is belangrijk. En wij slagen daar in. Het slaagpercentage van onze jonge spelers op school is heel hoog."

"We hebben ook een betere dialoog met de scholen. Vijf jaar geleden kwam er nog vaak een njet bij een vraag tot vrijstelling voor voetbalactiviteiten, maar recentelijk zijn de scholen meer begripvol. Omdat ze weten dat wij het goed voor hebben met de jongeren: "We willen ze zoveel mogelijk momenten geven op de club, maar ze ook in alle rust en kalmte hun leerplan laten volgen."

"Volgend seizoen zullen onze jongens om 18u naar huis kunnen"

Club Brugge erkent het probleem van de combinatie school-voetbal. "We zijn er al twee jaar mee bezig om dat op elkaar af te stemmen", zegt De Maesschalck.

"We hebben nu een akkoord met de scholen in Brugge, waaronder de topsportschool, en er komt een proefproject met de Voetbalfederatie Vlaanderen."

"De situatie nu bij de Bovenbouw is: in de voormiddag twee uur naar school, dan twee uur trainen, dan weer naar school, gevolgd door studie, dan weer trainen, waarna ze tegen 20u naar huis kunnen. Dat is niet ideaal."

"Vanaf volgend seizoen zullen de U17, U19 en U21 's morgens les hebben van 8.30u tot 12.30u, gevolgd door een sportmaaltijd en een uur begeleide studie. Daarna hebben de spelers tot 18u tijd voor hun sportieve opleiding. Alle aspecten komen daarbij aan bod: het technisch-tactische, het fysieke en het mentale."

"Ook bij de U15 en U16 zullen wij extra trainingsmomenten in de namiddag inpassen in samenspraak met de samenwerkende scholen, met ook daar als doel om zo vroeg mogelijk 's avonds te kunnen stoppen. Daarenboven zorgen wij indien nodig voor bijles om bepaalde lessen in te halen. Maar de ervaring leert dat motivatie daar alles is. Wij hebben een slaagpercentage van 90 procent."

"Sportieve opleiding in het buitenland zoveel beter?"

Peter Verbeke, coördinator rekrutering bij Club, stelt zich daarenboven de vraag of een sportieve opleiding in het buitenland wel zoveel beter is.

“Als je ziet dat de U17 van Club Brugge de Future Talents Cup wint en de U19 van Anderlecht het fantastisch deed in de UEFA Youth League, dan toont dit ook het hoge niveau van onze opleidingen aan."

"Men gaat er te makkelijk vanuit dat grote buitenlandse clubs garant staan voor een goede opleiding, terwijl zij vooral successen halen met grote transfers."

"Eigen opgeleide jongens als Mechele, Oulare (foto), Storm, Coopman, Dierkcx, Engels en Bolingoli krijgen bij ons de kans om een Europa League-kwartfinale te spelen en mee te dingen naar een Champions League-ticket."

"Persoonlijk vind ik het daarom veel beter om in België de eerste stappen op het hoogste niveau te zetten. Daarna wordt het ook makkelijker om te slagen in een Europese topcompetitie.”