• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Mariman: "Jeugdvoetballers worden uitgeperst in België"

  Henk Mariman (ex-Germinal Beerschot, ex-Club) is een expert jeugdopleiding.

  Met Antonucci, Vanheusden, Emmers en Verlinden trekken vier 15-jarige jeugdinternationals weg uit België. Henk Mariman, ex-hoofd opleiding bij Germinal Beerschot en Club Brugge, weet waarom. "In België is er een limiet aan tijd en mankracht in de jeugdopleiding. Hét probleem is het onderwijssysteem in België. We kunnen hier niet overdag trainen. Dat moet dringend veranderen."

  Uitspraken Mariman:

  • "In heel België heb je 5 à 6 fulltime opleiders, in Engeland 17 per club"
  • "Binnen de uren die we hebben doen we goeie zaken, maar er is een limiet in tijd en mankracht"
  • "Ons schoolsysteem moet dringend veranderen, we moeten overdag kunnen trainen"

  "Schoolopleiding in België is niet aangepast"

  In de nationale selectie van de U17, die deze week de EK-eindronde speelt in Bulgarije, zit er eentje bij Tottenham en drie bij PSV. "Maar dat beschouw ik niet als het buitenland", loofde U17-coach Bob Browaeys vorige week nog bij ons de jeugdwerking in België. "De eliteclubs leveren heel goed werk."

  Waarom gaan die 15-jarigen dan weg? Mariman geeft het antwoord: "In heel België heb je vijf à zes fulltime opleiders. In Engeland zijn er dat 17 per club. Het aantal fulltime jeugdopleiders per grote club in België is dramatisch."

  "Hoe dit komt? De schoolopleiding is niet aangepast. Overdag trainen is niet mogelijk wegens de school. Club, Anderlecht en Standard hebben min of meer een regeling kunnen treffen met een school, maar het is zeer moeilijk in België om het totaalpakket aan te bieden."

  "Binnen de uren die we hebben, doen we goeie zaken, maar we kunnen geen fulltime programma bieden. Bij Ajax (nieuwe club van Antonucci, red) is het schoolsysteem aangepast. Ik heb stage gelopen bij Inter (nieuwe club van Emmers en Vanheusden, red): daar kun je ook overdag trainen."

  Mariman geeft een concreet voorbeeld uit zijn periode in Brugge: "Club Brugge wou meer fulltime coaches halen, maar wat als er geen spelers zijn? De meeste jongeren kunnen pas tegen 17u ter plaatse zijn."

  "Evenwicht tussen sociale, schoolse en sportieve beter in andere landen"

  Mariman weet waar de ouders moeten aan denken bij hun keuze voor hun voetballend kind: "De vermoeidheid, want dat zorgt zeker niet voor betere prestaties."

  "In België is er op dat vlak een gigantisch probleem. Er moet dringend iets veranderen aan het onderwijssysteem in België."

  "Topsportscholen zijn goed voor clubs die geen geld willen investeren in de jeugd. Maar een club zou perfect een U15-team in de voormiddag moeten kunnen laten trainen, die jongens in de namiddag naar school laten gaan en ’s avonds naar huis."

  "Sociaal en onderwijskundig worden die jongens nu uitgeperst. Om 6.30u gaan ze voor een hele dag naar school, dan met de bus naar de club, waar ze van 18u tot 20u trainen. Dan naar huis, eten en schoolwerk maken", maakt hij het concreet.

  "In andere landen is er veel meer ruimte voor die drie hoekstenen: het sociale, het schoolse en het sportieve."

  "Bij Galatasaray zijn jeugdtrainers van 9u tot 19u aanwezig"

  Wat voor spelers geldt, geldt ook voor de coaches. "Die heb je van 17.30u op de club en die moeten dan tot 23u blijven voor een vergadering om de volgende dag weer naar hun voltijdse job te gaan."

  "Je heb vaak mensen uit het onderwijs, maar je hebt ook oud-voetballers nodig. Bij Galatasaray had ik de jeugdtrainers van 9u tot 19u bij mij. Dan kun je hen opleiden en spelers evalueren. In België is daar geen groeimarge."

  Mariman ziet ook iets positiefs in België. "En dat uit zich in de play-offs: door de positievere manier van voetballen zie je dat de integratie van de jeugd beter is."

  "Over vijf jaar nog eens namen bekijken"

  Mariman snapt dus waarom de 15-jarigen wegtrekken. Maar hij maakt ook een kanttekening: “Ik schrijf die namen op. Binnen vijf jaar moeten we nog eens kijken. Soms speelt er opportunisme en ze komen ook in een heel andere cultuur terecht.”

  Wat doet Henk Mariman?

  Henk Mariman is momenteel "hoofd voetbalopleiding" bij Double Pass, een Belgisch bedrijf dat voetbalclubs en federaties analyseert en adviseert. Double Pass is actief in België, Duitsland, Engeland, Hongarije, Japan en sinds kort ook de VS.

  Mariman licht de werking wat toe: "Tot 2004 werkte Double Pass in België. Door de slechte resultaten van Duitsland kwam de Duitse bond aankloppen. Tien jaar werken in Duitsland was een katalysator. We kregen er een goeie naam en zo ging de bal aan het rollen."

  "Wij doen niet alleen een doorlichting van de jeugdacademies, maar ook van eerste elftallen. Zo sloten we een akkoord met de MLS in Amerika. Ik zal acht dagen meelopen met een eerste elftal, waarna ik een rapport maak over alle aspecten met tips waar de lat hoger kan gelegd worden. Zo willen we meer betere spelers bekomen."