• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Verheyen: "Niet in elk geboortejaar heb je 5 toekomstige Duivels"

  De nationale U18 was vorige week aan de slag in Zuid-Korea, waar de jonge Belgische voetballers de JS-Suwon Cup wonnen. Gert Verheyen, de coach van de nationale selectie, probeert bij Sporza de kwaliteiten van de toekomstige Rode Duivels in te schatten.

  "Het toernooi was woensdag begonnen met een fantastische match tegen Frankrijk", legt Gert Verheyen, coach van de U18, uit bij Sporza. "Tot de 88e minuut stonden we 3-1 voor, maar dan kregen we nog twee penalty's tegen. Dat was een pijnlijk slot."

  Daarna volgde er nog een scoreloos gelijkspel tegen gastland Zuid-Korea en een 2-0-overwinning tegen Uruguay. Hebben de Belgen, die het toernooi wonnen, de verwachtingen van hun coach overtroffen?

  "Ja", antwoordt Verheyen. "Je moet altijd afwachten, want er loopt hier veel individuele kwaliteit rond bij de tegenstanders. Maar mijn spelers hebben het heel goed gedaan. Als ploeg waren het prima prestaties, zonder pure uitblinkers."

  De Rode Duivels gooien hoge ogen en ook bij de beloften lijken er enkele kleppers rond te lopen. Maar wat met bijvoorbeeld de U18, zit daar muziek in? "Dat is zo, maar ik ben daar altijd voorzichtig in", zegt Verheyen.

  "Niet in elk geboortejaar zul je 5 à 6 toekomstige A-internationals hebben. Dat is gewoon niet zo. Maar als je er elk jaar 1 à 2 kunt hebben, zoals nu Origi en Denayer uit de generatie '95, dan is dat heel goed."

  "Maar of je het nu later maakt of niet, als 17-jarige dit toernooi meemaken in een WK-stadion, dat is een enorme ervaring. Tegen Zuid-Korea waren er 10.000 toeschouwers. De organisatie is ook op het niveau van grote Europese wedstrijden. Het is fantastisch om dat mee te maken."

  "Dit is voorbereiding om te weten met wie we aan de slag kunnen bij de U19"

  Wat is het volgende doel van de U18? "Voor hen zijn er geen kwalificatiewedstrijden voor een EK of een WK", zegt Verheyen. "Die zijn er wel voor de U19. Dit is dus eigenlijk voorbereidend werk om te weten met welke jongens we volgend jaar aan de slag kunnen bij de U19 voor de EK-matchen."

  Hoe dan ook, Gert Verheyen klinkt enthousiast over zijn werk bij de nationale jongeren. "Ja, het is heel fijn. Je hebt natuurlijk resultaten nodig om er een goed gevoel aan over te houden. Ik ben niet alleen zelf tevreden, maar ook voor de spelers die zich drie matchen uit de naad gewerkt hebben en het heel goed gedaan hebben. Ik ben vooral blij voor hen."

  Bekijk hoe de Belgen hun zege in Zuid-Korea vieren